Bouwvormen

De eerste bouwdozen ter wereld waren van papier en stammen uit de 17de eeuw. Na de tweede wereldoorlog kwam de kunststof bouwdoos op. De laatste jaren is de papieren bouwplaat ook in Nederland echter bezig aan een ware revival.

Daar zijn goede redenen voor. Door de hoge kwaliteit van offset drukken van tegenwoordig zijn de kleuren van deze modellen vaak niet te onderscheiden van echt en verbleken niet. Het aanbod is groot: (ruimte)schepen, vliegtuigen, treinen, gebouwen, figuren en ga zo maar door. Veel modellen worden nu verkocht samen met laser gesneden onderdelen van de fijnste details. Zo maak je modellen van zeer hoge kwaliteit die absoluut niet onderdoen voor andere modellen, integendeel. Als je op een beurs verteld dat jouw model van papier is, krijg je stomverbaasde blikken en heel wat aandacht!

Maar ook om andere redenen is werken in papier bevredigend. In de eerste plaats gaat het vaak sneller dan andere vormen van modelbouw omdat er niet meer geschilderd hoeft te worden. Modellen zijn vaak groter dan die van kunststof: je maakt zo maar een imposant slagschip, kasteel of Boeing 747. Daarnaast is het een voordeel dat de prijs van bouwplaten maar een fractie is van andere soorten bouwdozen. Voor een paar tientjes ben je vele maanden zoet. Sterker nog, heel veel bouwplaten zijn gratis te vinden op internet. Je kunt ook zo aan de slag: een tube lijm, een snijmat en een mesje zijn een prima start. Tenslotte kun je je bouwdoos makkelijk meenemen, bijvoorbeeld op een zakenreis, vakantie of naar je schoonmoeder. Je hoeft je nooit meer te vervelen!

Maar … werken in papier is niet makkelijk. Zeker als je model ronde vormen heeft of zeer fijne details valt er een hoop te leren. Hoe snij je, welk mesje gebruik je, wat is de beste lijm voor wat en hoe voorkom je lelijke kieren of knikken? Grotere modellen vergen een stevig binnenwerk, papier blijft kwetsbaar! En de echte perfectionist gaat nog stappen verder zoals bijvoorbeeld voorgedrukte ruiten uitsnijden van echte beglazing voorzien, vaak werk op de millimeter waar een uitglijder fataal is. Of combineer je model met 3D geprinte details van je eigen 3D printer of die van een clubgenoot. En er zijn zelfs mensen die hun eigen bouwplaat helemaal zelf ontwikkelen en zo een uniek model maken. Uitdagingen genoeg dus!

Op onze vereniging werken een aantal leden met papier en hebben samen een jarenlange ervaring. Dat geeft plezier, motivatie en we leren veel van elkaar. Kijk bijvoorbeeld op dit bouwverslag (https://www.modelbouwforum.nl/threads/bouwverslag-hamburger-haven-1-250.266638/) voor werk van een lid van ons. Bouw jij al in papier, of wil je juist eens kijken of dit iets is voor jou, kom dan eens langs op de ZMBC en drink een kopje koffie met ons. We zien er naar uit je te ontmoeten!