Beste Modelbouwvrienden,

 

Na drie jaar van afwezigheid was het dan weer zo ver.

Flanders het Modelbouw evenement van IPMS België in Antwerpen 

stond deze zaterdag in de agenda. 

Wij keken er erg naar uit, omdat de beurs qua bouwdozen ons altijd wat oplevert 

en de sfeer er gezellig en gemoedelijk is. En er een hoge kwaliteit aan modellen op de tafels staan.

Dus om niet te laat aan te komen, vroeg van huis en volgas naar Antwerpen. 

Bij de grens doen we altijd met een ander lid van de IPMS even een bakkie koffie 

en spreken zo de dag door en onze behoeften aan modelbouw artikelen die we eventueel 

op het evenement kunnen kopen. 

Bij aankomst, toch weer te laat vertrokken blijkbaar want de parkeer plekken bij de Hoge school en de parkeerplekken in de aangrenzende wijk Hoboken waren al vol. 

Dan maar verderop in de straat bij het bejaardenhuis, is wel even lopen, maar het is niet anders.

We hadden vernomen dat er verbouwingen werden uitgevoerd aan het gebouw. Dat hield in dat er 

nu ook boven handelaren en verenigingen waren gesetteld en niet zoals altijd beneden.

Het was al goed druk in de eerste handelaren zaal op weg naar de aula zaal waar de wedstrijd zou plaatsvinden en waar wij onze meegebrachte modellen konden inschrijven. 

De inschrijving ging vrij soepel, had van te voren al voor vier modellen een voorinschrijving gedaan via de site van IPMS België.

Na de modellen op de goed gevulde wedstrijd tafels te hebben geplaatst was het eerste maar tijd om een eerste ronde te maken langs alle handelaren. 

Er was weer goed uitgepakt door de handelaren, al hadden wij en ook andere leden die wij hebben gesproken 

van de IPMS en VMWH dat er minder handel was dan voorgaande jaren. Ach, dat mocht de pret niet drukken, wij zelf zijn geslaagd gisteren in bouwdozen en aanverwanten modelbouw artikelen. 

Weer leuke contacten gelegd, mooie modellen gezien en wat hint en tips gehad. 

Wat de verbouwing betrof aan deze Hoge school konden we goed merken. 

De toiletten waar je meestal gauw in en uit liep, wc papier en handdoek moest mee nemen had een metamorfose ondergaan. Waar je in sommigen toiletten met een knijper op je neus maar even snel je zwager een hand moest geven of de geit buiten ging zetten, was het nu een genot om daar te zijn.

Nieuwe urinoirs, wc-potten, goede deuren in de toiletten en last bus not least, toiletpapier 

en mechanische handdrogers. Wat een verbetering en wat een opluchting na al dat lekkere bier in de refter.

Wat ze smaken daar lekker en de koffie ook trouwens. 

De dag liep ten einde en over het algemeen was het wachten op de prijsuitreiking van de wedstrijd.

Daar hadden ze ook een versnelling/ verbetering in aangebracht.

Het niveau van de modellen was ons inziens hoog, dus werd het spannend. 

De special Awards werden nog persoonlijk even uitgereikt maar de bronzen, zilveren en gouden medailles konden met het wedstrijd kaartje waar je model beoordeling opstond direct worden afgehaald bij de wedstrijdleiding. Goed geregeld daar in België. Ondergetekende viel deze keer helaas niet in de prijzen maar

mijn partner kon een Gouden plak ophalen voor haar diorama. Proficiat.

Met een voldaan gevoel konden wij terug kijken op een fijne dag daar bij onze Zuiderburen, we kijken alweer uit naar volgend jaar.

 

De volgende beurzen modelbouw liefhebbers staan alweer in de planning:

Vrijdag 17,  zaterdag 18  en zondag 19 vindt er in het Spoorweg Museum te Utrecht On- Tracks plaats.

Een modelspoor evenement met een hoog niveau aan modelspoorbanen.

En op zondag de 19 e zal er in Best in Museum Bevrijdende Vleugels een modelbouwdag plaatsvinden waar iedereen die zijn of haar modellen wil laten zien met thema WW2 welkom is.

Ook twee leden van onze club de ZMBC zult u daar achter de tafels kunnen gaan ontmoeten om u alles over de modelbouwte vertellen.

Misschien tot zondag in Best.

En tot de volgende (beurs) keer maar weer. 

Goedemiddag beste modelbouwvrienden,

Afgelopen weekend stond in het teken van twee Modelspoordagen in de broodfabriek te Rijswijk.

Door griepverschijnselen en een (ge)val van een keukentrapje?

moesten twee van onze deelnemende leden afzeggen.

Maar niet getreurd, de overgebleven leden hadden er reuze zin in om zo lekker dicht bij huis onze club te mogen promoten.

Op zaterdag 2 leden plastic/ modeltrein en een lid papier en voor de zondag drie leden plastic/ modeltrein. Op vrijdagavond rustig alles al klaargezet, want dat scheelt toch een hoop stress en ergernis. 

Op zaterdagochtend al vroeg uit de veren en om 08.30 uur reden wij door de stromende regen richting Rijswijk. Snel de laatste dingen klaargezet, kopje koffie gehaald en het modelspoorweekend kon voor ons beginnen. Of het nu aan de weersomstandigheden lag of alle bezoekers hadden er net zo veel zin in als wij. Toen de zaal om 10.00 uur zijn deuren opende stroomden er zo veel mensen naar binnen, dat ik dit zelf in Rijswijk nog niet eerder had meegemaakt. Dit bleef ook de gehele ochtend aanhouden en uit betrouwbare bronnen hoorden wij dat er op zaterdag al 3500 bezoekers waren geweest. Uiteraard een goeie zaak, zeker voor de Modelbouw. Onze deelnemende leden hadden allemaal wat extra meegenomen om te laten zien. Zelf hadden zij ook een nieuw of lopend modelbouwproject om twee dagen aan te kunnen knutselen. En als het gezellig is en veel bezoekers langs je tafel lopen om al het moois te bewonderen en je te overladen met vragen, is de zaterdag weer snel voorbij. 

Ook de zondag werd goed bezocht en er was aan interesse dan ook niet te klagen. Gelukkig konden wij als leden dan ook veel gestelde vragen over Modelbouw beantwoorden. Want of je nu plastic modelbouw leuk vind of modeltreinen of papier, de ZMBC heeft het allemaal, ook RC, houtbouw en zelfbouw staan op ons lijstje. Kom het een keer beleven op een dinsdagavond. 

Dank aan de organisatie voor het goed georganiseerde evenement, waarbij wij zelf de indruk hadden dat deze editie meer in het teken stond van "zelf aan de slag gaan".  Mede doordat men aan vele tafels zelf een workshop kon volgen, in plaats van de nadruk te leggen op kramen met verkoop van producten. En natuurlijk nogmaals dank aan de leden van onze eigen ZMBC, IPMS, NVM, papierbouwers en Hobby Headquarters voor hun inzet, enthousiasme en natuurlijk de meegebrachte gezelligheid. Ik heb de indruk dat wij ons weer gaan inschrijven voor volgend jaar. We gaan het zien. Wat je nu vooral nog even kan gaan bekijken, zijn de foto's en filmpje van dit evenement. Tot de volgende (beurs) keer maar weer.

Beste vrienden van de ZMBC,
Nog maar net bekomen wil ik jullie wel verslag doen van deze sensationele dag. Gisteren waren twee leden van onze club uitgenodigd in het Oorlogs museum in Overloon om deel te nemen achter de tafels van de VMWH uit de Haarlemmermeer. Dus vroeg van huis om op tijd daar de tafels te kunnen inrichten.
Zelf als puber had ik het Museum een keer bezocht met een vriend, nu ook modelbouwer bij de IPMS. Ik kon mij er geen voorstelling meer van maken, maar mijn dromen kwamen uit.Het gehele weekend vond er een Eyewitness event plaats. En wat mag dat dan wel zijn, zult u zich afvragen. Nu, het terrein rondom het Museum beslaat een groot oppervlak en daarin waren er tal van live activiteiten georganiseerd. Zo waren er verschillende Kampenenten, waarin Re-enactmenten groepen zich aan de bezoekers presenterden tegen de achtergrond van WW 2. Zo konden de bezoekers een kijkje nemen in en bij Amerikaanse, Britse en Duitse loopgraven, versterkingen en tenten, en zelfs in gesprek gaan met de deelnemers. Was wel heel apart. Ook was er een tribune opgezet waar een schouwspel werd opgevoerd uit de WW2, Incl. de knallen en geratel van wapentuig. Ook waren er kramen waar boeken, kledij en andere artikelen uit WW2 werden verkocht. Binnen in het museum was er genoeg te zien en te doen. Vele clubs en handelaren hadden zich een plekje veroverd om hun modelbouw te showen of te verkopen, zo te zien werden er goede zaken gedaan. Want de toestroom van bezoekers was enorm. Ook bij ons aan de tafel was het druk met belangstellende Een ieder had wat mee genomen om te laten bewonderen. Weer veel leuke gesprekken gehad, wat oude bekende gezien en zelf veel indrukken opgedaan. Wat een grote uitgebreide collectie heeft dit museum in huis. Echt indrukwekkend wat er in de loop van de afgelopen decennia allemaal is verzameld aan voertuigen, vliegtuigen, tanks en noem maar op. Wat mij verbaasde was de lange rij met wachtende mensen net na de ingang van het Museum. Bij nadere inspectie stonden die allemaal te wachten om een wapen, waarschijnlijk replica's, te mogen vasthouden en afdrukken. ( zonder munitie) Zo lagen er een karabijn, een Springfield, een stengun, een MP 40 en een Luger P08. Zou het de interesse of de sensatie zijn op dat moment om zo'n wapen in je handen te mogen houden. Al met al konden we wel concluderen dat het thema wat te maken heeft met WW2 heel erg leeft, zeker onder de jeugd. Wat ons ook verbaasde was de uitslag van de wedstrijd die was uitgeschreven door de Twenot. In de verschillende categorieen waar je aan deel kon nemen, werden de twee door ons ingeschreven diorama's bekroond met een Bronzen medaille.
We hadden weer eer van ons werk, maar gezien de kwaliteit van Zilver en Goud valt er voor ons nog veel te verbeteren. Blijven oefenen en proberen is mijn devies. Maar al met al was het een fantastische dag die waarschijnlijk volgende jaar een vervolg gaat krijgen met twee dagen Modelbouw. Dank aan de andere leden van de VMWH voor het komen naar en hun enthousiasme tijdens dit Event. Het was ons als ZMBC lid een waar genoegen om bij jullie aan de (Modelbouw)tafel te mogen plaatsnemen. Goed trouwe lezers van deze site. Bekijk de foto's en enkele filmpjes van dit Event, ik ik zeg maar weer "Tot de volgende (beurs) keer maar weer. Dat word waarschijnlijk de ESM in Houten op 26 november georganiseerd door de IPMS.

 

 

 

 

 

Een tweetal leden van onze ZMBC waren uitgenodigd bij de VMWH om deel te nemen aan een modelbouw evenement.
Dit evenement vond afgelopen zondag plaats in het plaatsje Putte, liggend ten zuid oosten van Antwerpen. Dus dat werd vroeg uit de veren, de tijdsduur is toch altijd nog 1 uur en 45 min. rijden. Geen problemen onderweg rondom Antwerpen, dus wij waren ruimschoots op tijd aanwezig. Door de parkeer wachters konden we bij een van de deuren keuring uitladen en daarna konden we de auto kwijt op het ruim bemeten parkeerterrein. De meegebrachte kleden, om de tafels die we toegewezen hadden gekregen, mee aan te kleden waren gauw neergelegd. De meegebrachte wedstrijdmodellen konden we alvast neerzetten bij de bordjes met de verwijzing van de categorie waar we de modellen bij hadden ingeschreven.
Om 10.00 uur zou de wedstrijd leiding achter de tafels gaan zitten en konden we de kaartjes ophalen. Je kon zien dat ook onze zuiderburen na twee jaar Corona stop toch lekker zijn blijven doorbouwen. Er stond een flinke rij met bouwers zowel mannelijk als vrouwelijk voor de inschrijving. En dat was zeker ook te zien aan het aantal wedstrijdmodellen. Dus dat zou een spannende wedstrijd worden. Want ook een derde lid van de ZMBC was naar België toe gekomen om mee te doen met de wedstrijd en natuurlijk voor de gezelligheid. De dag verliep met zelf nog proberen te gaan plakken achter de tafels, contacten leggen en mooie modellen, diorama's bekijken. En werd er onder het genot van een heerlijk Belgies biertje modelbouw ervaringen uitgewisseld. Na de inschrijving tot 12.00 uur kon je tot 13.00 uur alle modellen bezichtigen en daarna werd de ruimte even gesloten voor de jurering. Vanaf 15.00 uur werd het weer opengesteld voor publiek en werd er al druk gespeculeerd over een gewonnen prijs. Er niet van uitgaande dat er door een paar Nederlanders een prijs zou worden gewonnen in een land met een grote Modelbouw historie, stonden wij toch verbaast dat er aan alle drie de leden van onze ZMBC een prijs was toegewezen.
Want er werden vier bronzen en een zilveren medaille mee genomen naar Zoetermeer.
Ook werd er aan een lid van onze club een plaket overhandigd door een prestigieuze Model bouw club uit België voor het mooiste model van de Show. Bravo, fantastische. Zo zien jullie maar weer trouwe volgers van deze facebook site dat uit de stal van de ZMBC veel goede Modelbouwers komen. Dit door onze uitstraling, goede kennis overdracht en gezelligheid. Een ieder voelt zich thuis bij onze club. Dus wil je ook graag eens een keer de sfeer proeven bij ons je bent welkom. En heb je vragen of loop je tegen problemen op tijdens het bouwen van je model, we gaan samen zoeken naar een oplossing. Wij kunnen tevreden terug kijk op deze dag bij onze Zuiderburen. Dank aan de organisatie in het algemeen en natuurlijk de catering voor de koffie met vlaai en het heerlijke bier. Ook dank aan de andere leden van de VMWH voor hun enthousiasme en gezelligheid. En we kijken alweer uit naar volgend jaar. Bekijk de vele foto's die al eerder geplaatst waren en laat je inspireren om ook deze fantastische hobby te gaan uitoefenen. En tot de volgende (beurs) keer maar weer.
Dat zal 14 en 15 januari 2023 alweer zijn. Dan zijn een zestal leden aanwezig op de Modelspoordagen in de Broodfabriek in Rijswijk om daar hun mooiste modelbouw vaardigheden te tonen.
Ook daar gaan na alle corona perikelen de deuren weer open. Wij hebben er zin, en hopelijk jullie ook. Misschien tot volgende maand.

Deze zaterdag 8 oktober stond in het teken van de eerste Papiermodelbouwdag van de ZMBC. Twee gerespecteerde leden van onze club hadden de handen in een geslagen om deze, door sommige het ondergeschoven kindje in de Modelbouw, eens onder een breder publiek onder de aandacht te brengen. Vanaf 11.00 uur stond de deur open en konden de deelnemers die zich hadden aangemeld achter een tafel plaatsnemen. Toen wij arriveerde was de Kom- Op al goed bezet. Van horen zeggen waren er zo'n 14 cursisten aanwezig en hadden zij en leen van onze club genoeg schitterende modellen meegenomen om deze tak van Modelbouw te kunnen bewonderen. En er zaten zeker juweeltjes tussen. Van Boten tot auto's en van kastelen tot hele diorama's. Soms zo gemaakt dat je twee keer moet kijken of het wel echt papier is. Wij hebben altijd veel respect voor deze heren en dames. Toch weer heel anders dan de plastic modelbouw.
Geïnteresseerde mensen van buiten konden een kijkje komen nemen. Zo zagen we wat leden van de club die nieuwsgierig waren geworden en misschien in de toekomst ook wat van papier gingen bouwen. Alleen maar positief. Deze dag is er een uitleg gegeven over het ontstaan en het gehele productieproces van een papieren modelplaat. Daarin is Uitgeverij Scaldis zo te zien wel toonaangevend. Maar tussen het omzetten van echte tekeningen van een model naar een papieren modelbouw plaat zit zoals ik kon beoordelen nog een lange weg. De vraag naar bijzondere modellen in papier is groot, maar vergt veel tijd en inzet. Dus genoeg potentie voor de toekomst. Maar ik had de indruk dat de organisatoren met een tevreden blik kunnen terug kijken op deze zeer geslaagde dag. Dit is zeker in de toekomst een herhaling waard. Bekijk de daar gemaakte foto's en laat je ook eens inspireren tot een bouwen van een model in papier. Zeker de moeite waard. En het grote voordeel van papier ten opzichte van plastic bestaat uit het feit dat de bouwplaat/boek al is ingekleurd. Laat je eens verrassen en succes. Of kom eens kijken op de dinsdagavond, daar kunnen we je alles vertellen over het bouwen met papier.