Goedemiddag beste Modelbouwvrienden,

 

Het afgelopen weekend stond in het teken van de Smalspoormodelbouwdagen in het Smalspoormuseum te Valkenburg bij Leiden. 

Een kleine delegatie van de IPMS en ZMBC waren bereidt gevonden om achter de tafels plaats te nemen. Fijn dat een samenwerking kan, en zeg nu zelf, we dragen toch allemaal dezelfde liefde uit voor Modelbouw in al haar facetten. Op vrijdagmiddag waren er door een aantal leden de tafels en stoelen al klaargezet. Ook sommigen van de modellen/diorama’s vonden vrijdag al een plekje op de met zwarte kleden gedekte tafels. Nu was het aanrijden naar de locatie vanuit Rijswijk en Zoetermeer niet echt schokkend, maar we waren er liever op tijd bij zaterdagochtend. Dus toch maar vroeg vertrokken om ook de andere deelnemers op te vangen met hun modellen. Om 10.00 uur begon het evenement en was er direct al een prima aanloop. Ondanks het toch met modelspoorbanen en trein gerelateerde doorspekte evenement, was er ruim aandacht voor onze papier, vliegtuig en botenbouwers. Zo veel aandacht kreeg de papierhobby dat er waarschijnlijk een, overigens schitterend geheel uit papier opgebouwd diorama, een plekje gaat veroveren in een Modelspoor tijdschrift. U ziet het de wonderen zijn de wereld nog niet uit. 

De tafels waren ruim bemeten maar, gezien alle modellen, was een tafel meer geen overbodige luxe geweest. En ondanks de weersvoorspellingen, met zo af en toe een fikse regenbui was het bezoekersaantal goed te noemen. Op zaterdag hoorden we dat er omstreeks 865 bezoekers de kassa waren gepasseerd en zondag om en nabij de 750. Niet slecht toch. 

Ook de zondag verliep prima met vier overgebleven leden, twee hadden andere verplichtingen.

Zelf heb ik op zondag wat tijd kunnen vrijmaken om bij de overige modelspoorbanen te gaan kijken en wat leuke gesprekjes te voeren met de makers. Al met al een zeer leuk weekend waarbij al onze leden een grote pluim geven aan de organisatie. Het ontbrak ons aan niets. 

Er was voor de deelnemers het gehele weekend gratis koffie en thee. Tussen 12.15 en 12.30 uur konden we een lunch op halen, die je zelf kon samenstellen, incl. wat fruit voor de liefhebbers. 

En nadat alle bezoekers omstreeks 17.30 uur het museum hadden verlaten kregen we een heerlijke Chinese maaltijd aangeboden met een lekker drankje naar keuze. Als je met honger en dorst die avond naar huis bent gegaan was het je eigen schuld. Nadat het eten wat ingedaald was, hoorden we de stoomfluit al buiten. Tijd om een ritje te maken met de gereedstaande stoomtrein om het Valkenburgermeer. Sinds vorig jaar is dit nu mogelijk. Wat een fijne afsluiting van de eerste dag. Bij terugkomst stond er nog een vers kopje koffie of thee klaar. Ook op de zondag  kwamen we qua catering niets tekort. De zelfgemaakte groentesoep was heerlijk. 

Dus met recht een groot compliment aan de organisatie met al hun vrijwilligers.

Op welk evenement wordt je als deelnemer nog zó in de watten gelegd? Nou hier dus wel!

Misschien tot volgend jaar, al was het alleen maar om de gezelligheid en het contact met al de mede modelbouwers. Niets dan lof ook van onze deelnemers vanuit de IPMS en ZMBC.

Het voelde aan als een grote familie dit weekend. Bekijk de gemaakte foto’s en filmpjes en laat je weer inspireren, tot het maken van misschien ook wel een mooie modelspoorbaan. 

.....en dan de zondag, beste modelbouw vrienden en vriendinnen,
Zaterdag alles in de auto gezet om op te stomen naar Museum Bevrijdende Vleugels in Best. Daar organiseerde men voor de eerste keer een modelbouwdag. Het thema was, alles wat je maar wil laten zien wat betrekking heeft op WW2 neem dat mee. We hadden dit al een keer een bezoek gebracht, maar toen was het weer zo slecht, dat we zeiden we komen wel een keer terug. Want we hadden nog niet al de barakken van binnen gezien. We waren mooi op tijd en hoe meer we naar het zuiden toe reden, hoe meer de zon ging schijnen. Dat geeft perspectief op zo'n dag voor de bezoekers. De plek waar wij gestationeerd werden was al bekend, niet wetende dat dat onder een vleugel zou zijn van een V1 op een lanceerplatform. Ok, het was niet anders. Ook het licht was niet optimaal om je modellen goed te laten uitkomen. En van het zelf plakken is deze zondag ook niets van gekomen. Niet omdat we de lijm waren vergeten of voortdurend van ons werk werden gehouden door vragende bezoekers, NEE, omdat het daar ook zo KOUD was. Maar ja wat wil je, zo'n hal warm stoken met deze energie prijzen, valt niet mee. Misschien toch het volgende evenement maar in de zomer organiseren, want buiten was het wel aangenaam. Maar desalniettemin hadden we veel bekijks en werden er genoeg foto's en praatjes gemaakt over onze meegebrachte modellen. Het gehele Museum, buiten Historama Wereld was goed gevuld met Modelbouw, van statische modellen (diorama’s) met tanks, vliegtuigen, duikboten, slagschepen tot rc tanks enkele grote RC vliegtuigen, het was er allemaal. Een ieder die zich had aangemeld om zijn of haar model etc. te showen heeft deze dag tot een succes gemaakt. Mede ook door de aanwezigen handelaren en clubs die hun overtollige dozen hadden meegenomen voor verkoop. Ik heb mensen gesproken van de IPMS, de Twenot en er waren zelfs wat leden van de VMWH uit Nieuw- Vennep. Helaas, niet met een stand, maar meer voor een praatje en gezelligheid. Zelf nog de barakken bezocht, die we hadden gemist bij een eerder bezoek. Bij sommige delen in de barakken wordt je toch innerlijk wel even stil, er is veel gebeurd in 5 jaar Oorlog. We kunnen niet in de toekomst kijken, maar dit mag nooit meer gebeuren. Om even over vieren liep het evenement ten einde en mochten we van de organisatie gaan inruimen. Auto vlak bij de deur geparkeerd en alles er weer in geladen en weer terug naar huis. Het was een leuk evenement, met misschien nog wat punten om later eens met de organisatie te bespreken. 
Maar ach, het was ook de eerste keer. Maar wij hebben genoten en veel mooie dingen gezien. Zelf een slagschip vanuit scratcht gemaakt, ga er maar aanstaan, 9 jaren had de goede man eraan geknutseld. Ik doe het hem niet na, maar het resultaat mocht er zijn. Bekijk de foto’s en een enkel gemaakt filmpje.
En tot de volgende (beurs) keer maar weer. Zet alvast 3 juni in jullie agenda, dan houdt onze club een Demo dag bij de plaatselijke Bouwmarkt. Nadere informatie volgt nog en hou deze site in de gaten.
Ps. Sorry, voor de soms wat miserabele foto's, maar meer licht kon ik niet vinden in de barakken.

Goedemiddag beste modelbouwvrienden,

Afgelopen weekend stond in het teken van twee Modelspoordagen in de broodfabriek te Rijswijk.

Door griepverschijnselen en een (ge)val van een keukentrapje?

moesten twee van onze deelnemende leden afzeggen.

Maar niet getreurd, de overgebleven leden hadden er reuze zin in om zo lekker dicht bij huis onze club te mogen promoten.

Op zaterdag 2 leden plastic/ modeltrein en een lid papier en voor de zondag drie leden plastic/ modeltrein. Op vrijdagavond rustig alles al klaargezet, want dat scheelt toch een hoop stress en ergernis. 

Op zaterdagochtend al vroeg uit de veren en om 08.30 uur reden wij door de stromende regen richting Rijswijk. Snel de laatste dingen klaargezet, kopje koffie gehaald en het modelspoorweekend kon voor ons beginnen. Of het nu aan de weersomstandigheden lag of alle bezoekers hadden er net zo veel zin in als wij. Toen de zaal om 10.00 uur zijn deuren opende stroomden er zo veel mensen naar binnen, dat ik dit zelf in Rijswijk nog niet eerder had meegemaakt. Dit bleef ook de gehele ochtend aanhouden en uit betrouwbare bronnen hoorden wij dat er op zaterdag al 3500 bezoekers waren geweest. Uiteraard een goeie zaak, zeker voor de Modelbouw. Onze deelnemende leden hadden allemaal wat extra meegenomen om te laten zien. Zelf hadden zij ook een nieuw of lopend modelbouwproject om twee dagen aan te kunnen knutselen. En als het gezellig is en veel bezoekers langs je tafel lopen om al het moois te bewonderen en je te overladen met vragen, is de zaterdag weer snel voorbij. 

Ook de zondag werd goed bezocht en er was aan interesse dan ook niet te klagen. Gelukkig konden wij als leden dan ook veel gestelde vragen over Modelbouw beantwoorden. Want of je nu plastic modelbouw leuk vind of modeltreinen of papier, de ZMBC heeft het allemaal, ook RC, houtbouw en zelfbouw staan op ons lijstje. Kom het een keer beleven op een dinsdagavond. 

Dank aan de organisatie voor het goed georganiseerde evenement, waarbij wij zelf de indruk hadden dat deze editie meer in het teken stond van "zelf aan de slag gaan".  Mede doordat men aan vele tafels zelf een workshop kon volgen, in plaats van de nadruk te leggen op kramen met verkoop van producten. En natuurlijk nogmaals dank aan de leden van onze eigen ZMBC, IPMS, NVM, papierbouwers en Hobby Headquarters voor hun inzet, enthousiasme en natuurlijk de meegebrachte gezelligheid. Ik heb de indruk dat wij ons weer gaan inschrijven voor volgend jaar. We gaan het zien. Wat je nu vooral nog even kan gaan bekijken, zijn de foto's en filmpje van dit evenement. Tot de volgende (beurs) keer maar weer.

Beste Modelbouwvrienden,

 

Na drie jaar van afwezigheid was het dan weer zo ver.

Flanders het Modelbouw evenement van IPMS België in Antwerpen 

stond deze zaterdag in de agenda. 

Wij keken er erg naar uit, omdat de beurs qua bouwdozen ons altijd wat oplevert 

en de sfeer er gezellig en gemoedelijk is. En er een hoge kwaliteit aan modellen op de tafels staan.

Dus om niet te laat aan te komen, vroeg van huis en volgas naar Antwerpen. 

Bij de grens doen we altijd met een ander lid van de IPMS even een bakkie koffie 

en spreken zo de dag door en onze behoeften aan modelbouw artikelen die we eventueel 

op het evenement kunnen kopen. 

Bij aankomst, toch weer te laat vertrokken blijkbaar want de parkeer plekken bij de Hoge school en de parkeerplekken in de aangrenzende wijk Hoboken waren al vol. 

Dan maar verderop in de straat bij het bejaardenhuis, is wel even lopen, maar het is niet anders.

We hadden vernomen dat er verbouwingen werden uitgevoerd aan het gebouw. Dat hield in dat er 

nu ook boven handelaren en verenigingen waren gesetteld en niet zoals altijd beneden.

Het was al goed druk in de eerste handelaren zaal op weg naar de aula zaal waar de wedstrijd zou plaatsvinden en waar wij onze meegebrachte modellen konden inschrijven. 

De inschrijving ging vrij soepel, had van te voren al voor vier modellen een voorinschrijving gedaan via de site van IPMS België.

Na de modellen op de goed gevulde wedstrijd tafels te hebben geplaatst was het eerste maar tijd om een eerste ronde te maken langs alle handelaren. 

Er was weer goed uitgepakt door de handelaren, al hadden wij en ook andere leden die wij hebben gesproken 

van de IPMS en VMWH dat er minder handel was dan voorgaande jaren. Ach, dat mocht de pret niet drukken, wij zelf zijn geslaagd gisteren in bouwdozen en aanverwanten modelbouw artikelen. 

Weer leuke contacten gelegd, mooie modellen gezien en wat hint en tips gehad. 

Wat de verbouwing betrof aan deze Hoge school konden we goed merken. 

De toiletten waar je meestal gauw in en uit liep, wc papier en handdoek moest mee nemen had een metamorfose ondergaan. Waar je in sommigen toiletten met een knijper op je neus maar even snel je zwager een hand moest geven of de geit buiten ging zetten, was het nu een genot om daar te zijn.

Nieuwe urinoirs, wc-potten, goede deuren in de toiletten en last bus not least, toiletpapier 

en mechanische handdrogers. Wat een verbetering en wat een opluchting na al dat lekkere bier in de refter.

Wat ze smaken daar lekker en de koffie ook trouwens. 

De dag liep ten einde en over het algemeen was het wachten op de prijsuitreiking van de wedstrijd.

Daar hadden ze ook een versnelling/ verbetering in aangebracht.

Het niveau van de modellen was ons inziens hoog, dus werd het spannend. 

De special Awards werden nog persoonlijk even uitgereikt maar de bronzen, zilveren en gouden medailles konden met het wedstrijd kaartje waar je model beoordeling opstond direct worden afgehaald bij de wedstrijdleiding. Goed geregeld daar in België. Ondergetekende viel deze keer helaas niet in de prijzen maar

mijn partner kon een Gouden plak ophalen voor haar diorama. Proficiat.

Met een voldaan gevoel konden wij terug kijken op een fijne dag daar bij onze Zuiderburen, we kijken alweer uit naar volgend jaar.

 

De volgende beurzen modelbouw liefhebbers staan alweer in de planning:

Vrijdag 17,  zaterdag 18  en zondag 19 vindt er in het Spoorweg Museum te Utrecht On- Tracks plaats.

Een modelspoor evenement met een hoog niveau aan modelspoorbanen.

En op zondag de 19 e zal er in Best in Museum Bevrijdende Vleugels een modelbouwdag plaatsvinden waar iedereen die zijn of haar modellen wil laten zien met thema WW2 welkom is.

Ook twee leden van onze club de ZMBC zult u daar achter de tafels kunnen gaan ontmoeten om u alles over de modelbouwte vertellen.

Misschien tot zondag in Best.

En tot de volgende (beurs) keer maar weer. 

Een tweetal leden van onze ZMBC waren uitgenodigd bij de VMWH om deel te nemen aan een modelbouw evenement.
Dit evenement vond afgelopen zondag plaats in het plaatsje Putte, liggend ten zuid oosten van Antwerpen. Dus dat werd vroeg uit de veren, de tijdsduur is toch altijd nog 1 uur en 45 min. rijden. Geen problemen onderweg rondom Antwerpen, dus wij waren ruimschoots op tijd aanwezig. Door de parkeer wachters konden we bij een van de deuren keuring uitladen en daarna konden we de auto kwijt op het ruim bemeten parkeerterrein. De meegebrachte kleden, om de tafels die we toegewezen hadden gekregen, mee aan te kleden waren gauw neergelegd. De meegebrachte wedstrijdmodellen konden we alvast neerzetten bij de bordjes met de verwijzing van de categorie waar we de modellen bij hadden ingeschreven.
Om 10.00 uur zou de wedstrijd leiding achter de tafels gaan zitten en konden we de kaartjes ophalen. Je kon zien dat ook onze zuiderburen na twee jaar Corona stop toch lekker zijn blijven doorbouwen. Er stond een flinke rij met bouwers zowel mannelijk als vrouwelijk voor de inschrijving. En dat was zeker ook te zien aan het aantal wedstrijdmodellen. Dus dat zou een spannende wedstrijd worden. Want ook een derde lid van de ZMBC was naar België toe gekomen om mee te doen met de wedstrijd en natuurlijk voor de gezelligheid. De dag verliep met zelf nog proberen te gaan plakken achter de tafels, contacten leggen en mooie modellen, diorama's bekijken. En werd er onder het genot van een heerlijk Belgies biertje modelbouw ervaringen uitgewisseld. Na de inschrijving tot 12.00 uur kon je tot 13.00 uur alle modellen bezichtigen en daarna werd de ruimte even gesloten voor de jurering. Vanaf 15.00 uur werd het weer opengesteld voor publiek en werd er al druk gespeculeerd over een gewonnen prijs. Er niet van uitgaande dat er door een paar Nederlanders een prijs zou worden gewonnen in een land met een grote Modelbouw historie, stonden wij toch verbaast dat er aan alle drie de leden van onze ZMBC een prijs was toegewezen.
Want er werden vier bronzen en een zilveren medaille mee genomen naar Zoetermeer.
Ook werd er aan een lid van onze club een plaket overhandigd door een prestigieuze Model bouw club uit België voor het mooiste model van de Show. Bravo, fantastische. Zo zien jullie maar weer trouwe volgers van deze facebook site dat uit de stal van de ZMBC veel goede Modelbouwers komen. Dit door onze uitstraling, goede kennis overdracht en gezelligheid. Een ieder voelt zich thuis bij onze club. Dus wil je ook graag eens een keer de sfeer proeven bij ons je bent welkom. En heb je vragen of loop je tegen problemen op tijdens het bouwen van je model, we gaan samen zoeken naar een oplossing. Wij kunnen tevreden terug kijk op deze dag bij onze Zuiderburen. Dank aan de organisatie in het algemeen en natuurlijk de catering voor de koffie met vlaai en het heerlijke bier. Ook dank aan de andere leden van de VMWH voor hun enthousiasme en gezelligheid. En we kijken alweer uit naar volgend jaar. Bekijk de vele foto's die al eerder geplaatst waren en laat je inspireren om ook deze fantastische hobby te gaan uitoefenen. En tot de volgende (beurs) keer maar weer.
Dat zal 14 en 15 januari 2023 alweer zijn. Dan zijn een zestal leden aanwezig op de Modelspoordagen in de Broodfabriek in Rijswijk om daar hun mooiste modelbouw vaardigheden te tonen.
Ook daar gaan na alle corona perikelen de deuren weer open. Wij hebben er zin, en hopelijk jullie ook. Misschien tot volgende maand.