Guten Morgen Model (Eisenbahn) freunde,

Dat ga je krijgen als je twee dagen (Weekend) in Duitsland bent geweest, met eindbestemming Dresden. Daar bestond het Eisenbahn Museum 150 Jaar. En dat werd drie dagen gevierd. En ik had u gezegd dat er een groots evenement stond te gebeuren en groots was dit zeker. Met een kleine delegatie van de club werd er vrijdagochtend al vroeg afgereisd naar Den Haag Centraal, en via Amersfoort en Hengelo reden we onze oosterburen tegemoet. De treinreis was op zich al een kleine vakantie, zeker als je van alles wat met het spoor en treinen heb te maken je interesseert. Ondanks dat ze daar op tijd rijden en we enkele overstappen moesten maken, kwamen we, hoewel het ondertussen al donker werd, iets later op de plaats van bestemming Dresden HBF aan. Het hotel lag nog op een half uur lopen van het station. Deze locatie was bewust gekozen omdat de volgende dag, zaterdag, het Museum maar op 5 minuten van het hotel was verwijderd. Dus de andere ochtend vroeg uit de veren en eerst maar een stevig "Fruhstuck" naar binnen gewerkt. Niet zoals onze Engelse gasten in het Hotel die beginnen de dag met Toast, uitgebakken spek, scrambled Egg en witte bonen. Ik moet er even niet aan denken maar; Eet Smakelijk.

De weergoden waren ons goed gestemd zaterdag. Bij een temperatuur van 20 graden hadden we niets te klagen en dan smaakt je Biertje toch net even wat lekkerder dan bij regen en wind. ( App berichten uit Nederland op zaterdag van bevriende modelbouwers) De nervositeit sloeg toch wel toe, toen we op de achtergrond de eerste fluittonen mochten waarnemen van de stoomlocomotieven. Dus maar wat eerder vertrekken en een blokje om het complex gemaakt, waar ook al veel te zien was. Om 10.00 uur "punktlich" ging de kassa open en mochten we het immense terrein betreden. Na wat kraampjes met handelaren te hebben langsgelopen en natuurlijk even wat in de handel te hebben gesnuffeld, op naar het museum zelf. Ze hadden flink uitgepakt onze oosterburen met materieel op trein en vervoersgebied. Zo hebben we een keur aan (stoom)treinen en vervoersmiddelen mogen aanschouwen uit het vroegere DDR tijdperk. Een aantal was in dit weekend onder stoom gebracht en was op de daar aanwezige draaischijf te bewonderen. Ook het vervoersmuseum van Dresden had een keur aan voertuigen meegenomen en uitgestald, waar wij van sommigen het bestaan -qua naam- niet van wisten. Ook in de lokloodsen was een keur aan niet alledaagse treinen te bewonderen. Helaas als kijkobject, want het restaureren kost te veel geld, vertelde ons een machinist die 30 jaar op een BR01 had gereden. Jammer maar werkelijkheid. Ook de avondwandeling die spontaan door ons werd ondernomen leverde nog wat mooie foto en filmmomenten op bij het Dresden HBF. De zondag brak aan en werd de koffer weer in gereedheid gebracht om te vertrekken naar Nederland.

We zullen Dresden niet gauw vergeten. De sluier van het DDR regime is nog zeker voelbaar en zichtbaar in bepaalde aspecten. Wij hebben genoten, de mensen waren vriendelijk en het bier en het eten waren heerlijk. Bekijk de foto's en filmpjes die daar zijn gemaakt en misschien reis je zelf nog eens af naar deze stad. Het is zeker de moeite waard als Stoomtreinen je passie zijn. Tot de volgende (beurs) keer maar weer.