Beste vrienden van de ZMBC,
Nog maar net bekomen wil ik jullie wel verslag doen van deze sensationele dag. Gisteren waren twee leden van onze club uitgenodigd in het Oorlogs museum in Overloon om deel te nemen achter de tafels van de VMWH uit de Haarlemmermeer. Dus vroeg van huis om op tijd daar de tafels te kunnen inrichten.
Zelf als puber had ik het Museum een keer bezocht met een vriend, nu ook modelbouwer bij de IPMS. Ik kon mij er geen voorstelling meer van maken, maar mijn dromen kwamen uit.Het gehele weekend vond er een Eyewitness event plaats. En wat mag dat dan wel zijn, zult u zich afvragen. Nu, het terrein rondom het Museum beslaat een groot oppervlak en daarin waren er tal van live activiteiten georganiseerd. Zo waren er verschillende Kampenenten, waarin Re-enactmenten groepen zich aan de bezoekers presenterden tegen de achtergrond van WW 2. Zo konden de bezoekers een kijkje nemen in en bij Amerikaanse, Britse en Duitse loopgraven, versterkingen en tenten, en zelfs in gesprek gaan met de deelnemers. Was wel heel apart. Ook was er een tribune opgezet waar een schouwspel werd opgevoerd uit de WW2, Incl. de knallen en geratel van wapentuig. Ook waren er kramen waar boeken, kledij en andere artikelen uit WW2 werden verkocht. Binnen in het museum was er genoeg te zien en te doen. Vele clubs en handelaren hadden zich een plekje veroverd om hun modelbouw te showen of te verkopen, zo te zien werden er goede zaken gedaan. Want de toestroom van bezoekers was enorm. Ook bij ons aan de tafel was het druk met belangstellende Een ieder had wat mee genomen om te laten bewonderen. Weer veel leuke gesprekken gehad, wat oude bekende gezien en zelf veel indrukken opgedaan. Wat een grote uitgebreide collectie heeft dit museum in huis. Echt indrukwekkend wat er in de loop van de afgelopen decennia allemaal is verzameld aan voertuigen, vliegtuigen, tanks en noem maar op. Wat mij verbaasde was de lange rij met wachtende mensen net na de ingang van het Museum. Bij nadere inspectie stonden die allemaal te wachten om een wapen, waarschijnlijk replica's, te mogen vasthouden en afdrukken. ( zonder munitie) Zo lagen er een karabijn, een Springfield, een stengun, een MP 40 en een Luger P08. Zou het de interesse of de sensatie zijn op dat moment om zo'n wapen in je handen te mogen houden. Al met al konden we wel concluderen dat het thema wat te maken heeft met WW2 heel erg leeft, zeker onder de jeugd. Wat ons ook verbaasde was de uitslag van de wedstrijd die was uitgeschreven door de Twenot. In de verschillende categorieen waar je aan deel kon nemen, werden de twee door ons ingeschreven diorama's bekroond met een Bronzen medaille.
We hadden weer eer van ons werk, maar gezien de kwaliteit van Zilver en Goud valt er voor ons nog veel te verbeteren. Blijven oefenen en proberen is mijn devies. Maar al met al was het een fantastische dag die waarschijnlijk volgende jaar een vervolg gaat krijgen met twee dagen Modelbouw. Dank aan de andere leden van de VMWH voor het komen naar en hun enthousiasme tijdens dit Event. Het was ons als ZMBC lid een waar genoegen om bij jullie aan de (Modelbouw)tafel te mogen plaatsnemen. Goed trouwe lezers van deze site. Bekijk de foto's en enkele filmpjes van dit Event, ik ik zeg maar weer "Tot de volgende (beurs) keer maar weer. Dat word waarschijnlijk de ESM in Houten op 26 november georganiseerd door de IPMS.