Radiografisch bestuurbare modellen zijn er in alle soorten en maten. De modellen die het meest voorkomen zijn waarschijnlijk de auto modellen. Hiervoor is ook maar een 2-kanaals besturing nodig en men kan bijna overal rijden. De kleinere boten misschien ook, maar dan moet je wel de mogelijkheid hebben om bij een geschikt water te komen.

 

                                     

een race auto met brandstof motor                                               een snelle boot met 2 motoren, electrisch aangedreven

 

Er zijn elektrisch aangedreven modellen of ook met heuse brandstof, maar wat denk je van een door de wind voortbewogen radiografisch bestuurbare zeilboot! Dan heb je nooit meer een lege tank of batterij..

Iets moeilijker te besturen zijn de vliegende modellen. Hierin is er de keuze tussen vliegtuig en helikopter, maar tegenwoordig zijn er ook veel soorten en maten drones te koop.   Vaak heb je dan al een 4 kanaals  afstandsbediening of meer nodig, maar bij alle vliegende modellen geldt dat er een extra moeilijkheids graad aanwezig is doordat het uit de lucht vallen altijd aanwezig is. 

 

                                     

 

 

En wat doe je dan als je schade hebt? Repareren!

 

         

 

Er zijn hobbyisten die het repareren van modellen het leukst vinden. Dat het model dan weer goed rijdt of vliegt is mooi meegenomen.  Tegenwoordig zijn er veel RTF modellen wat staat voor Ready To Fly. (Klaar Om Te Vliegen)  Dit zijn modellen die zover afgewerkt zijn dat het monteren van accu en motor bijna genoeg is om meteen te gaan rijden of vliegen. Eigenlijk moet er een A van Almost (Bijna) voor staan, want er is vaak nog iets te monteren of af te stellen.

In eerdere tijden moest het model altijd van losse planken of onderdelen in elkaar gelijmd of geschroefd worden, voordat het klaar was om van afstand bestuurd te kunnen worden. Deze bouwdozen bestaan nu nog steeds, maar men kan nu in ieder geval kiezen voor een vrijwel kant-en-klaar model.

 

 

    

 

Bij ons op de club zijn er mensen met op afstand bestuurde auto's, boten, vrachtwagens, vliegtuigen, helikopters en? Dat is bijna het gehele spectrum, maar in elke categorie is er nog een onderscheid te maken in maat, type en uitvoering. Bijvoorbeeld voertuigen voor op de weg of machines die zich fijner in het zand voelen. Daarnaast zijn er ook ontelbare mogelijkheden om een op afstand bestuurd voertuig naar alle fantasie ook kranen, lichten, geluids signalen, valluiken enzovoort op aan te brengen die ook op afstand bediend kunnen worden.

 

 

                            

 

                                

 

                                Een kleine drone met verlichting en camera