3D printen is steeds meer in het nieuws, maar dit is vaak alleen maar als er een nieuwe of bijzondere toepassing gevonden is om een huis te printen met cement, of er is een door het ziekenhuis een nieuwe toepassing gevonden om organen te gaan printen met biologisch materiaal. Dicht bij huis kunnen fabrieken snel een onderdeel fabriceren om dit in een werkstuk te passen. Dit is dan vaak een plastic onderdeel om te zien of het past, voordat het van metaal gemaakt gaat worden.

Maar het kan ook verder weg. Er zijn bijvoorbeeld ook wel eens onderdelen nodig in het Internationaal Spacestation. Dan wordt het te printen voorwerp op aarde getekend en het computer bestand wordt dan naar het space station toe gestraald, waar het in het Space Station geprint wordt om daar te kunen gebruiken. 

 

Voor de huis tuin en keuken gebruiker zal het printen vaak een klein handig voorwerp worden. een standaard, een haakje, of soms ook een zelfportret wanneer je zelf gescand bent. 

Hieronder een aantal voorbeelden:

 

een geprinte illusie:                                                                                         een onderdeel namaken van origineel:   

                              

 

Bij ons in de modelbouw is het een zeer welkome aanvulling op de onderdelen die gemaakt kunnen worden voor een diorama. Deze voorwerpen kunnen uit de fantasie komen van de bouwer, wat niet zomaar te koop is. Het kan ook een onderdeel zijn welke niet of niet los te krijgen is. bijgaand een aantal voorbeelden hoe onze leden elkaar helpen om zichzelf te voorzien van onderdelen voor bewegende modellen en diorama's.       

 

              

 

Ondertussen zijn er ook veel verschillende soorten en maten 3D printers op de markt. Voor zowel professioneel gebruik, als thuis gebruik zijn er ook diverse print methodes. Er zijn professionele poeder printers, maar ook vloeistof en filament printers. Dan zullen er nog veel meer zijn maar de vloeistof en filament zijn meer voor thuis gebruik. De afgebroken ophanging van onderstaande racewagen is gemaakt met een filament printer, maar deze is niet fijn genoeg om de ketting spanners te maken die ladingen moet vast sjorren op b.v. vrachtwagen of trein in schaal van spoor H0 en spoor N afmetingen.

Beide technieken hebben natuurlijk ook voor en nadelen. Zo is de vloeistof printer bewerkelijk met afspoelen en harden van het materiaal en moeten de overbodige smelt draden bij de filament printer worden afgeknipt en weggeschuurd.