Elektronica in de modelbouw


is elektronca te gebruiken in de modelbouw? Jazeker!

Als eerste is het radiografisch besturen van een model niet meer weg te denken in de modelbouw. Zie hiervoor ook onze aparte rubriek: 'Radiografisch bestuurd'. Deze besturing op afstand geeft al een flinke dosis elektronica, maar daarnaast zijn ook statische modellen uit te rusten met elektrische onderdelen zoals verlichting en bewegende delen.
Dus kort samengevat is als er elektriciteit in een model gebruikt wordt, hetzij van een batterij of via een adapter in het stopcontact, dan kun je eigenlijk al spreken van gebruik van elektronica.

De basis om iets met elektriciteit te doen in de modelbouw is een of meerdere lampjes verwerken in het model.
Met het verwerken van motoren kunnen dan bewegende onderdelen gemaakt worden of dat met een motor een model kan rijden, varen of vliegen.

Door het toevoegen van elektronica krijgt het model bij wijze van spreken een andere dimensie. Het model kan door middel van een afstands bediening 'uit zich zelf' bewegen. Dit bewegen kan zijn rijden, varen, het bedienen van een kraan, aan-en-uit zetten van verlichting, het uitschuiven van een ladder, laten horen van een sirene

Bijna alle genoemde voorbeelden zitten in dit model van een ladderwagen van de brandweer.

 


Het knipperen van de zwaailichten en gevaren lichten worden geprogrammeerd in een ander onderdeel van ons thema elektronica. Programmeerbare borden van b.v. Arduino en misschien ook Raspberri PI kunnen gebruikt worden in de modellen om verlichting of servo's (een motor die op een bepaald onderdeel de aansturing geeft) op een bepaalde manier samen te laten werken in het -meestal- zelf geschreven programma. Er zijn ook kant-en-klare modules om in een model in te bouwen waarmee deze opties aan en uitgezet kunnen worden. Een voorbeeld hiervan is het Beier systeem met stuur en geluids module.

 

 

Je kunt het zo gek niet bedenken of je zou het kunnen maken. Om bij dezelfde brandweer wagen te blijven, kan de ladder tot 3 meter ver uitschuiven, en bij het achteruitrijden krijg je witte verlichting aangeschakeld en draait de chauffeur met zijn hoofd heen en weer om in de spiegels te kijken.. :-)
tevens zitten in het model led lampjes die op volgorde achter elkaar aan-en-uit gezet worden, waardoor het lijkt of er een zwaailicht in verwerkt is.

 


Er zit een lier met een klein staalkabeltje in de bumper verwerkt en de stempels voor stabiliteit kunnen ingezet worden als de ladder uitgeschoven wordt.
Wel te verstaan: alles werkt op afstand via de afstandsbediening. Oh ja, en het model rijdt natuurlijk ook gewoon.