De ZMBC werd opgericht in 1975 en is oorspronkelijk begonnen als een vereniging voor het bouwen van scheepsmodellen.

Vervolgens is de ZMBC uitgegroeid tot een vereniging voor alle modelbouwers in de omgeving van Zoetermeer met allerhande modellen, van schepen, vliegtuigen, treinen auto's en diorama's. Dat kunnen bouwdozen zijn, maar ook eigen producties op basis van wat foto's en een werktekening. Daarbij wordt geen enkel materiaal uitgesloten en zijn er werkstukken van papier, hout, metaal, styropor en plastic.
 
Momenteel zijn er 26 enthousiaste modelbouwers met veel energie rond de modelbouwhobby.  De leeftijden liggen tussen de 20 en 81 jaar. Hierdoor is er aan ervaring geen gebrek. Ook zijn er een aantal aangesloten bij andere verenigingen en staan ze regelmatig zelf ook op beurzen wat zorgt voor een breed modelbouw netwerk.
Respect en een zeer sociale omgang zijn bij ons de basis voor een gemoedelijke sfeer en prettige manier van werken. Niet alleen tijdens bouw-avond maar ook daarbuiten.
 
Een keer per week bouwen we (niet verplicht) gezamenlijk individueel aan een eigen project. Hoe zo'n bouw-avond er bij ons uit ziet kunt U hier lezen.
 
Wanneer onze eerstvolgende bijeenkomst is vindt u in de agenda. Deze staat hier.
 
Zie ook de Bouwvormen die we binnen de club kennen en de kennis en ervaring die we bezitten (uiteraard is dit een beknopte weergave van de werkelijke bouwskills)
 
Iedereen, ongeacht de leeftijd, met of zonder model kan lid worden van de vereniging. De vereniging bestaat uit enthousiaste leden, die wekelijks bouwen aan hun modellen en hun kennis en ervaring willen delen en uitwisselen.