Goedemiddag beste Modelbouwers,
Het was een waardig afscheid, zoals ze dat in onze branche soms zeggen. Met 507 op zaterdag en 466 betalende bezoekers op zondag waren ze daar bij het NTM in Nieuw - Vennep dik tevreden. Op donderdag voorafgaand alvast de tafels klaargezet en op vrijdagmiddag met een gerespecteerd modeltreinenfanaat van onze club de tafels aangekleed met onze kleden, reclame materiaal en uiteraard de modellen. Die zelfde vrijdagmiddag waren er ook al ander clubs en handelaren bezig om hun modeltreinbaan of kraam met handel op te bouwen. Dus dat beloofde wat voor het weekend. De zaterdag weer vroeg uit de veren en om 08.30 uur stonden wij bij het NTM. Dit keer wel voor het laatste modelbouwweekend want zoals jullie misschien wel weten, het museum wordt gesloten. Na nog wat han en span diensten te hebben verricht hier en daar kon het feest beginnen.
Ook de leden van de IPMS waren gekomen en zaten aan de overkant bij ons in de hal tussen de vlieg en voertuigen.
Om 10.00 uur ging de deur van het slot en stond er al een flinke rij met bezoekers te wachten voor de kassa. En zoals u weet gaan de dagen snel als het gezellig is en warm. In dit geval was het reuze gezellig maar ijzig koud in het museum. Brrrrr. Brrrr.
Het gezelligheids en saamhorigheid gevoel onder elkaar was groot. Ervaringen werden uitgewisseld en vriendschappen gesloten. Zo gaat dat onder Modelbouwers. Ik zelf heb ook wat nieuwe modelbouw vriendschappen gesloten, lieve lezers. Maar mijn grootste vriend op zondag was toch wel het straalkacheltje wat het eerder genoemde lid van onze club had meegenomen.
Wat heerlijk die warmte die dan zo langs je benen stroomt, ik heb zelfs nog wat kunnen knutselen op die dag, wat mij zaterdag niet lukte. Ik hoorde bij bevriende collega's dat zelfs de lijm niet wilde drogen, nou dat geeft toch wel aan hoe koud het daar was.
De innerlijke mens werd dit weekend warm gehouden met koffie en thee, lekkere broodjes met warme worst of gehaktbal. Ja, het leven van een Modelbouwer is soms zwaar. De catering was prima verzorgd hoor, we kregen gratis koffie/thee en een ieder drie consumptiemunten voor wat anders.
Alle twee de dagen een goede aanloop gehad van bezoekers, zowel wij als de bouwers van de IPMS. Met op zaterdag 4 aanwezige leden en op zondag drie leden konden we op alle vragen vanuit het publiek een passend antwoord vinden.
Een woord van dank aan alle leden van verenigingen als de ZMBC, IPMS, VWMH voor hun inzet en enthousiasme. Zonder jullie hulp en bereidwilligheid had dit weekend geen succes geweest. Ook de organisatie dank voor het goede verloop van dit evenement. Met zeker een extra dankwoord naar de Voorzitter van de VMWH die hier veel tijd en energie heeft ingestoken om dit tot een mooie afsluiting te maken. Ook dank aan al die bezoekers die in de ruimte van de VMWH geld hebben gedoneerd voor een boek of tijdschrift voor Giro 555
er is €. 150,00 opgehaald voor deze spontane actie, dank nogmaals. Zondagmiddag reed ik weg en heb toch even een traantje weg gepinkt. (of was het nog van de kou) Zo'n mooie locatie ter ziele, ik wens het museum veel sterkte toe met de verhuizing en hoop van ganse harte dat het een mooie plek terug krijgt om al dit Nederlands Erfgoed weer aan publiek te kunnen tonen. Dan zijn wij weer van de partij. Bekijk de foto's en een filmpje en tot de volgende (beurs) keer maar weer.
PS. aankomend zaterdag staat er alweer een in de agenda namelijk, IPMS België Flanders in Antwerpen, een echte aanrader.
Misschien treffen we elkaar daar.
Beste Modelbouwvrienden,
En toen was die dag eindelijk daar. De ESM georganiseerd door de IPMS in de Expo hallen in Houten, het grootste Plastic Modelbouw evenement in Nederland kon beginnen. Op vrijdagavond werd er al afgereisd naar Houten om de organisatie een handje te helpen met de opbouw van het evenement. Ook een goed moment om de meegebrachte modellen voor de regiotafel Zuid-Holland en wedstrijd alvast klaar te zetten.
Als ZMBC lid waren wij daar niet alleen. De medewerkers van de stand met een van onze leden met papieren bouwplaten was al druk doende om alles voor het publiek in gereedheid te maken.
En ik kan u zeggen dat hij met zijn medewerkers flink had uitgepakt en dat de zaterdag qua belangstelling en verkoop een succes was. Leden van de IPMS regio Zuid-Holland waren ook druk doende om met de talloze modellen/diorama's en zelfgemaakte coulissen de regiotafel voor de wedstrijd tot een succes te maken. Twee leden van de ZMBC hadden daar met hun diorama's hun medewerking aan verleend. Heel toevallig maar misschien heeft het zo moeten zijn, stond de wedstrijd regiotafel incl. knutseltafels voor de leden van de VMWH aan de overkant van Zuid-Holland. Na nog wat bij gepraat te hebben met toevallig aanwezigen leden van de verschillende bouwclubs was het toch wel tijd om naar huis te gaan. Zaterdag hadden we de wekker al vroeg gezet om ook niet als laatste binnen te komen en om nog een niet te ver liggende parkeerplek voor de auto te vinden.
Op de snelweg was het druk, zouden al deze mensen naar Houten afreizen voor de ESM? Bij aankomst was het zeker al behoorlijk druk op de parkeerplaats. Na ons te hebben aanmeld met onze toegangsticket, en in de zaal onze polsband in ontvangst te hebben genomen, kon dit evenement voor ons beginnen. In de grote zaal waar de meeste handelaren stonden hadden wij zelf met een bevriend modelbouw collega een bekoop tafel gekocht om onze overtollige modelbouwdozen aan het publiek te slijten. Het werd een groot succes, mede door de door ons gehanteerde beursprijzen en verschillende modelbouw items. Toen was het tijd om onze modellen/diorama's in te gaan schrijven. Onze modellen hadden we vrijdagavond al neergezet, lekker makkelijk en zonder stress voor de zaterdagochtend.
Het was nu alleen aanmelden, ons wedstrijdkaartje ophalen en bij het desbetreffende model neerleggen. En nu maar afwachten wat de jury ervan vindt. De dag verliep verder met contacten leggen de regiotafels eens goed bekijken en door de veel aanwezige handel snuffelen of er toch nog iets bijlag wat onze interesse had. De regiotafel van de IPMS bestond dit jaar uit een opsomming van diorama's en modellen die ondergebracht in een tijdlijn de wereld geschiedenis uitbeelde. Het geheel maakte op mij en veel andere bezoekers veel indruk. De twee leden van de IPMS die hier veel tijd en werk aan hebben gehad zou ik dan ook
heel hartelijk willen danken voor hun inzet en alsmede het enthousiasme waarin ze dit hebben bewerkstelligd.
De ruimte tussen de twee coulissen in werd gebruikt om op twee momenten van de dag een kleine demo te geven voor het maken van je eigen diorama of vignet. Er was zelfs een barcode geplaatst bij elk item waarin je de achtergrond kon lezen over het ontstaan cq gedachte achter elk diorama/model. Nogmaals een hele grote pluim. Ook de aan de overkant staande heren en dame van de VMWH hadden flink uitgepakt met hun Regiotafel en knutseltafels. De wedstrijd regiotafel bestond dit keer uit een een grote verzameling van Phantom vliegtuigen van verschillende types in verschillende schalen. De leden hadden hun beste beentje voorgezet en allemaal iets meegenomen om te laten zien aan het voorbij komende publiek. En druk was het, de geruchten gaan dat er toch een paar duizend bezoekers zijn geweest.
Dat doet de organisatie van de IPMS goed heb ik zo de indruk, en dat het ook eindelijk weer mocht na al die Covid perikelen. We kunnen dan ook met zijn allen terug kijken op een zeer geslaagd evenement, wat hopelijk volgend jaar weer een vervolg gaat krijgen. Wij gaan er met onze modelbouw clubs weer alles aan doen om het publiek ook volgend jaar weer enthousiast te krijgen voor deze fantastische hobby. En hoe is het dan afgelopen met de wedstrijd zult u zich misschien afvragen!!. Nu voor de drie leden van de ZMBC die hadden ingeschreven met hun model/diorama had slechts één lid een prijs gewonnen. Maar niet zomaar een prijs. Hij werd beloond met een Gouden plak in de catogorie Diorama's. Een terechte beloning voor zoveel moois.
Ook het toegestroomde publiek kon het diorama waarderen, gezien het feit dat er zoveel foto's van zijn gemaakt. Proficiat en hulde aan de bouwer. Bij de uitreiking voor de beste regiotafel was regio Utrecht in de prijzen gevallen. Gefeliciteerd. Jammer voor de regio Zuid-Holland en de VMWH uit de Haarlemmermeer.
Maar we gaan voor volgend jaar alweer plannen maken om de regio weer in de prijzen te laten vallen. En als u de leden van de ZMBC eens wil ontmoeten, kom dan zeker dinsdagavond eens naar Buurtcentrum Kom-Op in Zoetermeer. U bent welkom van 19.00 tot 22.00 uur en het eerste bakkie koffie is gratis. Want de ZMBC heeft heel wat in huis. Als de maand december u te druk wordt voor een bezoek door alle feestdagen, kom dan zeker op 14 en 15 januari 2023 naar de Broodfabriek in Rijswijk. Daar zijn een drietal tafels gevuld met al het moois wat de ZMBC aan modelbouw in huis heeft. En de leden beantwoorden graag al u vragen op modelbouwgebied. Dank nog aan de organisatie en allen die de ESM dit jaar tot een succes hebben gemaakt.
Tot volgende jaar, daar gaan we wel van uit.
Bekijk hieronder de foto's die gemaakt zijn of bezoek de site van de IPMS met de vele foto's van de wedstrijd modellen en sfeerplaatjes en de uitslagen van de wedstrijd.
Tot de volgende (beurs) keer maar weer.
PS. dat zal dan 11 december zijn. Dan gaan wat leden van de ZMBC op bezoek bij onze Zuiderburen in Putte. Altijd gezellig. Daar houdt de BSMC haar jaarlijkse modelbouw evenement. Met demo's en handelaren en incl. wedstrijd waar ook onze leden weer voor hebben ingeschreven. We houden u op de hoogte.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Op zaterdag 8 oktober 2022 organiseert de Zoetermeerse Modelbouwvereniging (ZMBC) een een landelijke papiermodelbouwdag. Een knutseldag speciaal rondom het thema “bouwen in papier”. Lekker bouwen aan je bouwplaat met veel ruimte voor kennismaken, bijpraten en kennisdelen. En er staan diverse demonstraties op het programma. De dag staat open voor zowel de zeer ervaren bouwer als de dappere starter. Voor de starter zijn bouwplaten en benodigd materiaal gratis beschikbaar. Het is wel noodzakelijk je vooraf op te geven om teleurstelling te voorkomen, want vol is vol in de clubruimte van de ZMBC.

Meedoen? Opgave is noodzakelijk want vol is vol. Stuur hiertoe een mail naar organisator Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Verdere informatie:

  • Tijden: ontvangst met koffie 11.00 uur, einde rond 16.00 uur.
  • Meenemen: naar keuze wat eigen werk om te laten zien: er is één ruime werktafel per persoon beschikbaar, dit is geen expositie! Daarnaast je gereedschap en iets om aan te werken. Heb je dat niet dan krijg je gratis een bouwplaat en leen je gereedschap.
  • Waar: Buurcentrum “Komop”, Karel Doormanlaan 2b, 2712 JJ Zoetermeer. Gratis parkeren.
  • Kosten: entree met eerste kopje koffie gratis, overige consumpties voor eigen rekening (streeplijst buurtcentrum Kom-op).

Wellicht tot ziens!

Op 10 december vindt in Expo Houten weer de NVM–Modelbouwdag plaats.

De voorbereiding van dit evenement is gestart. We zijn begonnen met de inventarisatie.

Ook de ZMBC zal met een kleine delegatie van Modelbouwers deelnemen aan dit evenement.
Het evenement staat in het teken van 'Het bouwen van modellen'.
Centraal staat de wijze waarop het model tot stand gekomen is: de materialen, gereedschappen en technieken.

Er zijn ook leden van de ZMBC die de papiermodelbouw gaan promoten, het merk Scaldis zal daar zeker onder de aandacht worden gebracht

 Bezoekers kunnen de datum vast reserveren in hun agenda.
Meer informatie zal verschijnen in de NVM Nieuwsbrief, De Modelbouwer, op deze NVM website en het Modelbouwforum.
Hier kunt U het reglement voor deelname downloaden.

 

 

Op 11 Juni is het het weer zo ver. Na 2 jaar van beperkingen kunnen we samen met de bouwhof onze 'demo' traditie weer voortzetten

Op deze dag zijn er door de bouwhof diverse activiteiten en demos van vershillende leveranciers. Natuurlijk zijn wij er om de boel compleet te maken. Met een grote bezetting laten we onze veelzijdige kanten zien. Eigenlijk is elke modelbouw-discipline wel vertegenwoordigd.

We staan er van 10:0 - 16:00u.

Kom je ook?