Beste Modelbouwvrienden,

 

Zoals jullie in voorgaand bericht hebben kunnen lezen, stond afgelopen weekend geheel in het teken van de Zomer editie van de Modelbouwshow in het Autotron te Rosmalen.

De autorit vanuit het westen duurt een goed uur, maar wil je op de eerste dag een goed plekje hebben om de auto uit te laden, moet je er toch al vroeg bij zijn.

Vanaf 08.30 uur was er al gelegenheid om op te bouwen. Bij het betreden van de hal was er helaas wat verwarring over de polsbandjes, maar na enig heen en weer gebel met de organisator uit de Regio Zuid-West was dit euvel snel opgelost. De stand waar wij mochten plaatsnemen, was net als vorig jaar op korte loopafstand van de overhead deur waar alles al klaar stond. 

Vanuit de diverse clubs, ik noem hierbij de IPMS Zuid-Holland / IPMS Zuid-West, ZMBC Zoetermeer, VMWH-Haarlemmermeer was er weer een fantastisch team wat zich bereid had gevonden om de bezoekers op al hun vragen over Modelbouw en dan voornamelijk de statische Modelbouw een antwoord te geven. Zij hadden hun mooiste creaties mee genomen om te tonen, en zelfs een project om aan te werken. Voor mij was het weer een feest van herkenning, fijne modelbouw collega’s waar je twee dagen mee optrekt om onze fantastische hobby te promoten.

Na eerst een goede bak koffie achterover te hebben geslagen met de gebruikelijke “begroeting” praatjes en de “hoe ga ik mijn modellen en mezelf installeren op 2 meter tafel”  kijk je op je horloge en zie je dat het toch tijd wordt om eens iets te gaan knutselen. 

Om 10.00 uur ging de kassa open en stroomden de bezoekers binnen. Ondanks dat dit evenement, mijn inziens, een hoog RC gehalte heeft, was er voor mij zelf althans, als Modeltreinen liefhebber genoeg te zien en te beleven. Er waren veel nieuwe Modeltrein spoorbanen, de een nog mooier als de ander. LGB met mooie creaties, 0- spoor, H0 en N-spoor heb ik gezien. Ook andere vormen van modelbouw waren hier ruimschoots aanwezig. Zo stond de eerste verdieping geheel in het teken van Lego, het tijdloze speelgoed, met een ruim aanbod van handelaren en ‘Klonen’ die in bepaalde opzichten afstammelingen waren van Lego. Ook het vroegere ‘Knex’ en 'Mecano’ was aanwezig in schitterende bouwwerken. Een gewaardeerd lid van onze ZMBC die zich bezighoudt met RC brandweerauto’s was ook van de partij. De zaterdag werd druk bezocht, zeker ook de zondag. In het modelbouw wereldje spreken we dan meestal van zondag”familiedag” en dat was goed te zien. De jeugd heeft de toekomst, zo luidt het spreekwoord. Maar willen we jeugd vinden die ons in de toekomst gaat opvolgen, dan moeten we er nu aan gaan werken om ze binnen te halen. En ik ben er van overtuigd dat dit weekend onze  deelnemers zich tot het uiterste hebben ingespannen om hier een begin in te maken. En voor je het in de gaten hebt zijn de twee dagen weer om, en is het weer inpakken geblazen. Snel nog even de auto wat dichter bij het gebouw zetten, hoef je niet zo veel te slepen. De kleden weer opgevouwen, tafelbladen en schragen weer opgestapeld. Dit alles werd door de leden van de WMVH snel geklaard. Dank aan een ieder die dit evenement weer tot een succes hebben gemaakt. Zeker de organisator van Regio Zuid-West die alles weer piekfijn op orde had. 

Ook dank aan alle andere leden van IPMS, ZMBC en VMWH voor hun inzet en enthousiasme.

We hebben de statische Modelbouw ook hier weer op de kaart gezet. Ik heb me voor volgend jaar alweer opgegeven. Bekijk de foto’s en de filmpjes die daar zijn gemaakt en laat je weer inspireren 

voor het maken van een nieuw project. En tot de volgende (beurs) keer maar weer.

Goedemiddag beste Modelbouwvrienden,

 

Afgelopen zaterdag was het weer zo ver. Er was van te voren al druk over gesproken, plannen gemaakt, etc.

Onze jaarlijkse Demodag bij De Bouwhof is een mooi moment om onze club aan een breed publiek uit Zoetermeer en omstreken te promoten. Op vrijdagmiddag had een gerespecteerd lid van de club die ook werkzaam is bij De Bouwhof ons al verrast met het klaarzetten van de tafels. Dank daarvoor. Dus wat andere hulpvaardige leden hoefden alleen de kleden over de tafels en hun eigen mee gebrachte tafels neer te zetten. Kijk dat scheelt weer. Een kleine delegatie van de deelnemende leden stonden op zaterdagochtend al vroeg voor de ingang om hun meegebrachte modellen en demo materialen te gaan plaatsen op de tafels. De Demodag begon weliswaar pas om 10.00 uur, maar een paar leden hadden het initiatief genomen om met elkaar in het restaurant te gaan ontbijten. Altijd leuk en gezellig, zeker voor de team building, en reuze smaakvol kan ik u zeggen. En voor dat bedrag, is het misschien leuk om dit in de toekomst meer te doen.

Maar zoals het spreekwoord luidt: “gezelligheid kent geen tijd” keken we op onze klok en zagen dat het tijd was om ons achter de tafels te gaan settelen. De ander leden waren inmiddels ook gearriveerd, waarvan er één helaas nog verstek liet gaan met een geldige reden. Maar met 10 heren en twee dames en een grote diversiteit aan modellen waren we goed vertegenwoordigd. Ook ons jeugdlid waar we zeer trots op zijn had goed uitgepakt met een schitterend  diorama over de Blitzkrieg, (wat hem een 9 opleverde omdat hij hier een spreekbeurt over had gegeven op school. Ook had hij zijn Airbus A380 meegenomen, incl. ladingsbaan met verlichting waar de langskomende belangstellende toch even voor bleven staan. En voor het doorhebt is het al weer middag en begonnen de meesten tot wel honger te krijgen. Dat gezegd hebbende werden we een paar minuten later getrakteerd op een heerlijk lunchpakket. Ook de verdere middag verliep qua belangstelling  prima en ik had de indruk dat we in de komende weken weer wat aanloop krijgen in de Kom- Op van enthousiaste bezoekers. En dan kijk je op je horloge en is het alweer 16.00 uur. Dus toch maar voorzichtig alles een beetje gaan inruimen. Ook samen alles weer opgeruimd aan tafelbladen, schragen en kleden. 

We zouden zomaar de Zoetermeerse (Met elkaar) Modelbouw club kunnen heten. Vooraleerst dank aan de gastheer De Bouwhof, dat zij ons weer hebben uitgenodigd voor hun jaarlijkse Demodag. Uiteraard hun gastvrijheid, het lunchpakket, en de gratis koffie en thee. En natuurlijk grote dank aan alle leden van de club voor hun tomeloze inzet, hulpvaardigheid en enthousiasme. We hebben ook dit jaar ons visitekaartje afgegeven als de modelbouw club van Zoetermeer en omstreken. Hopelijk tot volgend jaar.

Bekijk de gemaakte foto’s en een filmpje en laat je inspireren om de Modelbouw ook tot jouw hobby te maken. Ben je geïnteresseerd geraakt, kom dan eens langs op dinsdagavond in de Kom-Op, van 19.00 tot 22.00 uur ben je welkom en kunnen we jou er alles over vertellen. 

En tot de volgende (beurs) keer maar weer. 

Beste Modelbouw vrienden en vriendinnen,

Hier regent het nu weer eens voor de verandering, maar het korte maar heftige bezoek van twee leden van de ZMBC aan een gebied waar nog veel stoomtreinen rijden is uiterste zonnig verlopen. Het was een lange dag voor de twee leden, maar dat hadden ze er wel voor over. En tenslotte je bent treinen fanaat of niet, dus je pakt de trein. Ze vertelden mij dat de reis opzich ook al een soort vakantie is, met mooie vergezichten, de aanblik van steden etc. Het gebied waar de twee zich naar toe hadden laten brengen was het Harz gebergte. Een uitgestrekt heuvel achtigd gebied vol met bossen en schitterende dorpjes met vakwerkhuizen. Ze verbleven naar zeggen in Wernigerode, de standplaats van de smalspoor BR 99 stoomtrein serie. Ook een verdwaalde 100 serie diesellok en 187 serie diesel personen motorwagen werd er opgemerkt. De Brockenbahn zoals de verschillende trajecten daar officieel heten hebben al een lange traditie. De eerste dag hadden ze daar direct twee tickets gekocht voor een ritje naar boven. De prijzen zijn aan de forse kant, maar je bent liefhebber of niet en ook de kolen zijn duur tegenwoordig. Door Wernigerode, langs de werkplaats, waar men zo te zien nog veel te restaureren heeft, vervolgden zij hun uitstapje naar boven. 

Na een mooie treinrit door de bossen waar de aantasting door natuurgeweld en houtkap goed zichtbaar was kwamen zij aan in het idyllische station Drei- Annen- Hohne. 

Door veel van de reizigers en vrienden die boven op de Brocken waren geweest en erkende dat daar niet veel meer te zien was, werd er na een heerlijke kop koffie met Kasekuchen besloten om met de bus die hier in dit gebied ( die is gratis als je in een van de hotels verblijft ) weer terug te rijden naar Wernigerode. Daar werd op Wernigerode Westerntor nog een bezoek gebracht aan alles wat nog gerestaureerd moest worden en uitgerangeerd was. Later die middag nog een bezoek gebracht aan de burcht die deels in de steigers stond maar toch de moeite waard was om te bezichtigen. Alleen de klim lopend naar boven hebben we die avond wel goed gevoeld in de benen en zeker de kuiten. 

Maar daarentegen maakte de heerlijke voedzame maaltijd, met een goed glas bier in het Thema restaurant aan de overkant van het Trein depot alles goed. Want zeg nu zelf, in welk restaurant vindt je nu een modeltrein die over de vensterbank komt aanrijden met je drankje, ipv de ober. 

Zelfs boven ons hoofd reed er een trein met rijtuigen om de sfeer er in te brengen. 

Een echte aanrader voor de echte treinfanaat.

De volgende dag werd er met de gratis bus kaartjes die vanuit het hotel verstrekt waren koers gezet naar Quedlinburg. Een schilderachtig dorpje met een even zo schilderachtig kasteel gebouwd op een rots. Met een geschiedenis die terug gaat tot in de 11e eeuw. Dit kasteel heeft ook in de WW2 nog een bepaalde rol gespeeld en dat was te zien aan bepaalde details. 

De schatkamer daar bevatte veel oude relikwieën, waar helaas geen foto van mocht worden gemaakt. Logisch. Ook was er een luchtvaart museum in Werdingerode wat goed was te belopen.

Daar veel vliegtuigen van Russische makelij die ook door de toenmalige DDR werden gebruikt.

Een mooie verzameling van vliegtuigen, helikopters en luchtvaart bezienswaardigheden. 

Ook daar kan de vliegtuig fanaat zijn hart ophalen. Maar de leden zijn stoomtrein fanaat dus de laatste dag in de stad waar qua huizen al veel moois te zien is ook zeker nog een bezoek brengen aan het depo waar druk werd gerangeerd. De locomotieven werden s’avonds weer van water en kolen voorzien en kregen een poetsbeurt. Ook de oliereservoirtjes werden weer gevuld, zo bleef alles lekker gesmeerd lopen. Want de dames hadden het zwaar vertelden de leden mij. 

Een verblijf om niet gauw te vergeten, zeker als je stoomtrein fanaat bent. En het eten daar doet het natuurlijk ook, zeker met een heerlijk glas bier erbij. Mooie stad, fijne mensen, daar in het voormalige Oost Duitsland, al moet er nog veel gebeuren. Er staat veel aan mooie vakwerkhuizen te verpauperen, zonde hoor. 

En zeker een aanrader voor een ander reislustige trein liefhebber. 

Bekijk de foto’s en filmpjes die zeker de moeite waard zijn. 

En ik zeg maar weer zo ”Tot de volgende (beurs) keer maar weer.

Goedenavond beste Modelbouwvrienden,

 

Het was me het Modelbouwweekje wel weer. Vermoeiend maar interessant en zeker leerzaam.

Vorige week dinsdagavond de 16e mei waren wij op uitnodiging van de PVKPN Modelspoor Den Haag met 10 leden te gast in de oude KPN telefooncentrale aan de Wapserveenstraat 507.

Naar aanleiding van een eerder contact met één van de oud leden van deze modelspoor club waren we om 20.00 uur welkom om daar eens een kijkje te komen nemen. De vereniging is destijds opgericht door oud leden van de KPN, die zo mag gezegd worden, allemaal een grote voorliefde hadden voor Modelspoor. 

We werden hartelijk ontvangen met koffie in de oude kantine van het gebouw, ook alle leden die die avond aanwezig waren sloten zich bij ons aan. Wij hadden veel vragen omtrent de vereniging, dus het gesprek ging over en weer. Na de koffie waren we allen toch wel heel benieuwd wat zich op de zolder van het gebouw zoals te zien was. Nou beste Modelbouwers, we konden ons er eigenlijk geen voorstelling van maken, maar onze mond viel open van verbazing. Op 600 vierkante meter hadden de leden in de afgelopen jaren daar een modelspoorbaan gebouwd waar een ieder van ons, waaronder ook niet Modelspoorders, jaloers op was. 

Er werd ons uitgelegd hoe het een en ander tot stand was gekomen en ondanks wat kortsluiting was het toch mogelijk om enige Modeltreinen hun ronde te laten rijden. Maar wat een werk moet dit zijn geweest, zeker omdat een groot gedeelte van het emplacement gebouwd was op de oude kantoor bureau’s.

Wat een prachtige modelspoorzolder, waarvan het grootste gedeelte uit Marklin ( wisselstroom) bestond, en waar ik ook wat gelijkstroom in kon ontdekken. Ook een modelspoorbaan in alleen gelijkstroom in de opbouwende fase en een N-spoor baan waren op de zolder te bewonderen. 

We konden alles vragen en daarop werd deskundig antwoord gegeven. Want zeker het automatiseren was een hele klus. En dat kan ik me goed voorstellen. 

Omstreeks 22.00 uur gingen we, toch met enige tegenzin, weer terug naar Zoetermeer. 

Een ieder had genoten van deze avond en zo werd ons verteld, we waren altijd welkom voor een tweede bezoek. Nu dat gaan we zeker nog eens doen, want er was zoveel te zien en te ontdekken op deze schitterende modelspoorbaan. Dus heren van de PVKPN, hartelijk dank voor de gastvrije ontvangst en de leerzame en indrukwekkende avond. Wij hebben genoten. Bekijk de daar gemaakte foto’s met enkele filmpjes en laat je verrassen en zeker inspireren om wat deze vereniging heeft bewerkstelligd in de afgelopen jaren.

Tot de volgende (beurs) keer maar weer. 

Goedemiddag beste Modelbouwers,
Het was een waardig afscheid, zoals ze dat in onze branche soms zeggen. Met 507 op zaterdag en 466 betalende bezoekers op zondag waren ze daar bij het NTM in Nieuw - Vennep dik tevreden. Op donderdag voorafgaand alvast de tafels klaargezet en op vrijdagmiddag met een gerespecteerd modeltreinenfanaat van onze club de tafels aangekleed met onze kleden, reclame materiaal en uiteraard de modellen. Die zelfde vrijdagmiddag waren er ook al ander clubs en handelaren bezig om hun modeltreinbaan of kraam met handel op te bouwen. Dus dat beloofde wat voor het weekend. De zaterdag weer vroeg uit de veren en om 08.30 uur stonden wij bij het NTM. Dit keer wel voor het laatste modelbouwweekend want zoals jullie misschien wel weten, het museum wordt gesloten. Na nog wat han en span diensten te hebben verricht hier en daar kon het feest beginnen.
Ook de leden van de IPMS waren gekomen en zaten aan de overkant bij ons in de hal tussen de vlieg en voertuigen.
Om 10.00 uur ging de deur van het slot en stond er al een flinke rij met bezoekers te wachten voor de kassa. En zoals u weet gaan de dagen snel als het gezellig is en warm. In dit geval was het reuze gezellig maar ijzig koud in het museum. Brrrrr. Brrrr.
Het gezelligheids en saamhorigheid gevoel onder elkaar was groot. Ervaringen werden uitgewisseld en vriendschappen gesloten. Zo gaat dat onder Modelbouwers. Ik zelf heb ook wat nieuwe modelbouw vriendschappen gesloten, lieve lezers. Maar mijn grootste vriend op zondag was toch wel het straalkacheltje wat het eerder genoemde lid van onze club had meegenomen.
Wat heerlijk die warmte die dan zo langs je benen stroomt, ik heb zelfs nog wat kunnen knutselen op die dag, wat mij zaterdag niet lukte. Ik hoorde bij bevriende collega's dat zelfs de lijm niet wilde drogen, nou dat geeft toch wel aan hoe koud het daar was.
De innerlijke mens werd dit weekend warm gehouden met koffie en thee, lekkere broodjes met warme worst of gehaktbal. Ja, het leven van een Modelbouwer is soms zwaar. De catering was prima verzorgd hoor, we kregen gratis koffie/thee en een ieder drie consumptiemunten voor wat anders.
Alle twee de dagen een goede aanloop gehad van bezoekers, zowel wij als de bouwers van de IPMS. Met op zaterdag 4 aanwezige leden en op zondag drie leden konden we op alle vragen vanuit het publiek een passend antwoord vinden.
Een woord van dank aan alle leden van verenigingen als de ZMBC, IPMS, VWMH voor hun inzet en enthousiasme. Zonder jullie hulp en bereidwilligheid had dit weekend geen succes geweest. Ook de organisatie dank voor het goede verloop van dit evenement. Met zeker een extra dankwoord naar de Voorzitter van de VMWH die hier veel tijd en energie heeft ingestoken om dit tot een mooie afsluiting te maken. Ook dank aan al die bezoekers die in de ruimte van de VMWH geld hebben gedoneerd voor een boek of tijdschrift voor Giro 555
er is €. 150,00 opgehaald voor deze spontane actie, dank nogmaals. Zondagmiddag reed ik weg en heb toch even een traantje weg gepinkt. (of was het nog van de kou) Zo'n mooie locatie ter ziele, ik wens het museum veel sterkte toe met de verhuizing en hoop van ganse harte dat het een mooie plek terug krijgt om al dit Nederlands Erfgoed weer aan publiek te kunnen tonen. Dan zijn wij weer van de partij. Bekijk de foto's en een filmpje en tot de volgende (beurs) keer maar weer.
PS. aankomend zaterdag staat er alweer een in de agenda namelijk, IPMS België Flanders in Antwerpen, een echte aanrader.
Misschien treffen we elkaar daar.