Afgelopen zaterdag  9 maart was de ZMBC te gast in Lisse. Tijdens de daar in t' Poelhuys gehouden Modelspoorbeurs evenement hebben twee leden van onze club achter de tafel plaatsgenomen om antwoord te kunnen geven op alle vragen over Modelbouw. Na de opening om 10.00 uur liepen de zalen al direct vol met belangstellende en natuurlijk op koopjes beluste bezoekers. Ook onze stand kreeg veel aandacht en bezoekers waren oprecht geïnteresseerd in hetgeen we hadden meegenomen aan diorama's, zelfgemaakte modeltrein artikelen en lopende projecten waarmee we aan het werk waren. Toen het iets rustiger werd, meestal rond etenstijd, hebben we zelf nog even over de beurs gestruind. Zelf nog iets kleins gescoord om een project waar thuis aan wordt gewerkt weer mee te verfraaien. 

Om 15.00 uur was de beurs alweer ten einde. Leuke gesprekken gevoerd met serieuze antwoorden van bezoekers die graag een keer een clubavond willen komen bezoeken.

Ze zijn van harte Welkom. Bekijk de sfeerplaatjes die er zijn gemaakt en laat je weer verrassen.

Beste Modelbouwvrienden,

 

Afgelopen zaterdag stond bij onze vereniging in het teken van papier.

Twee enthousiaste papierbouwers uit onze club hadden voor de tweede keer een landelijke 

Papier bouwdag georganiseerd in ons wekelijkse onderkomen De Kom-Op in Zoetermeer.

Er was een paar maanden geleden een oproep geplaatst voor deelname aan deze dag.

Een twintigtal enthousiastelingen, uit het hele land, hadden zich aanmeld.

Om 10.30 uur was de inloop met koffie en wat lekkers. 

De zaal stroomde snel vol en een ieder zocht na de koffie een plekje om te beginnen.

Er waren wat tafels neergezet om de meegebrachte showmodellen te tonen. 

En ik kan u verzekeren, er stonden echt schitterende modellen bij. 

Zo mooi gemaakt, dat je twee keer moest kijken om te geloven dat het uit papier was opgebouwd.

Na een uurtje knutselen, werd er een presentatie gegeven over het ontwikkelen van 

papieren bouwplaten. Erg leerzaam en interessant kan ik u vertellen.

Na dit alles kregen we toch wel honger en de organisator trakteerden ons op 

het hopelijk jaarlijks terugkerende Broodje Kroket. Heerlijk. 

Na de honger gestild te hebben, werd er nog een presentatie gehouden over hoe een onderwerp

van foto tot bouwplaat wordt gemaakt. Ook dit was erg interessant. Ook bij deze discipline 

gaat het niet vanzelf. Een groot voortraject gaat er aan vooraf, voordat een papieren bouwplaat in de winkel ligt of op een website staat. Na nog een praatje van de voorzitter van de Landelijke papierbouw vereniging 

werd het tijd om in ruimen. Zelf heb ik altijd veel respect gehad voor deze manier van Modelbouwen 

Het was leuk om dit voor een dag mee te maken en zelf iets uit papier op te bouwen. 

Maar eerlijk gezegd: Ik hou het toch maar liever bij Plastic.

Nog een woord van dank aan de organisator van dit evenement, zeker voor de catering was prima verzorgd.

Alleen al om het broodje kroket kom ik volgend jaar zeker terug.

Bekijk de foto’s die er zijn gemaakt en laat je inspireren om eens een een papieren model in elkaar te zetten.

Dat valt nog niet mee, kan ik u verzekeren.

Tot de volgende (beurs) keer maar weer. 

Beste Modelbouwvrienden,

 

Zoals jullie in voorgaand bericht hebben kunnen lezen, stond afgelopen weekend geheel in het teken van de Zomer editie van de Modelbouwshow in het Autotron te Rosmalen.

De autorit vanuit het westen duurt een goed uur, maar wil je op de eerste dag een goed plekje hebben om de auto uit te laden, moet je er toch al vroeg bij zijn.

Vanaf 08.30 uur was er al gelegenheid om op te bouwen. Bij het betreden van de hal was er helaas wat verwarring over de polsbandjes, maar na enig heen en weer gebel met de organisator uit de Regio Zuid-West was dit euvel snel opgelost. De stand waar wij mochten plaatsnemen, was net als vorig jaar op korte loopafstand van de overhead deur waar alles al klaar stond. 

Vanuit de diverse clubs, ik noem hierbij de IPMS Zuid-Holland / IPMS Zuid-West, ZMBC Zoetermeer, VMWH-Haarlemmermeer was er weer een fantastisch team wat zich bereid had gevonden om de bezoekers op al hun vragen over Modelbouw en dan voornamelijk de statische Modelbouw een antwoord te geven. Zij hadden hun mooiste creaties mee genomen om te tonen, en zelfs een project om aan te werken. Voor mij was het weer een feest van herkenning, fijne modelbouw collega’s waar je twee dagen mee optrekt om onze fantastische hobby te promoten.

Na eerst een goede bak koffie achterover te hebben geslagen met de gebruikelijke “begroeting” praatjes en de “hoe ga ik mijn modellen en mezelf installeren op 2 meter tafel”  kijk je op je horloge en zie je dat het toch tijd wordt om eens iets te gaan knutselen. 

Om 10.00 uur ging de kassa open en stroomden de bezoekers binnen. Ondanks dat dit evenement, mijn inziens, een hoog RC gehalte heeft, was er voor mij zelf althans, als Modeltreinen liefhebber genoeg te zien en te beleven. Er waren veel nieuwe Modeltrein spoorbanen, de een nog mooier als de ander. LGB met mooie creaties, 0- spoor, H0 en N-spoor heb ik gezien. Ook andere vormen van modelbouw waren hier ruimschoots aanwezig. Zo stond de eerste verdieping geheel in het teken van Lego, het tijdloze speelgoed, met een ruim aanbod van handelaren en ‘Klonen’ die in bepaalde opzichten afstammelingen waren van Lego. Ook het vroegere ‘Knex’ en 'Mecano’ was aanwezig in schitterende bouwwerken. Een gewaardeerd lid van onze ZMBC die zich bezighoudt met RC brandweerauto’s was ook van de partij. De zaterdag werd druk bezocht, zeker ook de zondag. In het modelbouw wereldje spreken we dan meestal van zondag”familiedag” en dat was goed te zien. De jeugd heeft de toekomst, zo luidt het spreekwoord. Maar willen we jeugd vinden die ons in de toekomst gaat opvolgen, dan moeten we er nu aan gaan werken om ze binnen te halen. En ik ben er van overtuigd dat dit weekend onze  deelnemers zich tot het uiterste hebben ingespannen om hier een begin in te maken. En voor je het in de gaten hebt zijn de twee dagen weer om, en is het weer inpakken geblazen. Snel nog even de auto wat dichter bij het gebouw zetten, hoef je niet zo veel te slepen. De kleden weer opgevouwen, tafelbladen en schragen weer opgestapeld. Dit alles werd door de leden van de WMVH snel geklaard. Dank aan een ieder die dit evenement weer tot een succes hebben gemaakt. Zeker de organisator van Regio Zuid-West die alles weer piekfijn op orde had. 

Ook dank aan alle andere leden van IPMS, ZMBC en VMWH voor hun inzet en enthousiasme.

We hebben de statische Modelbouw ook hier weer op de kaart gezet. Ik heb me voor volgend jaar alweer opgegeven. Bekijk de foto’s en de filmpjes die daar zijn gemaakt en laat je weer inspireren 

voor het maken van een nieuw project. En tot de volgende (beurs) keer maar weer.

Beste Modelbouwvrienden,

 

Afgelopen weekend stond in het teken van de Modelspoordagen te Rijswijk.

Een jaarlijks terug kerend evenement in De Broodfabriek.

Op vrijdagmiddag met een collega van de club alvast de tafels bedekt met onze kleden, staat altijd wat 

beter dan het kale hout van de marktkramen.

En zo konden de andere leden van de diverse clubs, die ook hun medewerking verleende, direct hun meegebrachte modellen neerzetten, scheelt zaterdagmorgen weer veel stress, toch.

Ja, dan de zaterdagmorgen, had me een klein beetje verslapen, dus haast geboden om twee andere leden van onze club thuis op te halen. Maar ondanks dat waren we op tijd en konden we rustig de laatste hand leggen aan onze stand. Ook de andere leden van onze en de andere clubs kwamen rustig binnen druppelen.

We hadden een groot aantal hobbyisten bereid gevonden om twee dagen achter de tafels plaats te nemen en onze fantastische hobby te promoten. Zo waren er van onze eigen ZMBC een zestal leden aanwezig maar ook van de IPMS, de MKL de mannen die zich bezig houden met Warhammer en omdat er een tweetal afzeggingen waren, wat we zeer jammer vonden, schoven er twee andere bij ons aan waarvan  een de voorzitter van de NVM. Dus een gezelschap waar we twee dagen trots op mochten zijn. 

Vanuit onze club was er een zware delegatie naar Rijswijk afgereisd met een grote verscheidenheid aan modelbouw disciplines. Ik noem uiteraard treinen, maar ook hout, militaire diorama’s en scratch bouw.

Altijd vaste prik op zo’n beurs is eerst een goeie bak koffie met wat leuke gesprekken, voordat de roldeur om 10.00 uur opengaat en de bezoekers binnenkomen.

De drukte die we vorig jaar ervaarden bij een grote stroom aan liefhebbers even na de opening,

bleef deze keer even uit. Maar omstreeks 11.00 uur werd het echt druk, zo druk dat je voetje voor voetje tussen de kramen werd voortgeduwd zonder echt de kramen met koopwaar goed te hebben kunnen bekijken. 

En als er dan ook nog bezoekers gaan voordringen, heb je het misschien wel even gehad.

Ondanks dus wat negatieven berichten hebben wij het als vereniging (en) prima naar ons zin gehad.

We hadden wat werk meegenomen om aan te knutselen en om te laten zien. 

Mensen waren oprecht geïnteresseerd in ons werk en ook dat van clubs die met niet gerelateerde treinhobby objecten stonden, zoals vliegtuigen etc. Dus de folders van onze club vonden gretig aftrek. En ik had de indruk dat er een aantal mensen bij waren die we een keer op een clubavond mogen gaan begroeten. 

Goeie zaak, waar daar zitten we ook voor, kennis overdracht en leden werving. 

Ook de zondag verliep gezellig met goede gesprekken met bezoekers, deelnemers en handelaren. 

Zelf nog geprobeerd wat te scoren in de handelswaar, maar buiten een zak met Mifoshape modeleer poeder kwam ik niet. Om 16.45 uur ging de uitgang weer openen en konden we inpakken. 

Alle clubs die dit weekend hun medewerking hadden verleend, zouden ook volgend jaar weer van de partij willen zijn. We gaan het noteren op 11 en 12 januari 2025 zijn ze weer welkom. 

Wij hebben er alweer zin in. Dank aan de organisatie en alle deelnemers van de andere verenigingen die hun medewerking hebben verleend. Zonder jullie enthousiasme en instelling  zou het niet zo’n succes zijn geweest. Bekijk de sfeer en andere foto’s  en filmpjes die er door ondergetekende en andere leden zijn gemaakt. En dan zeg ik maar weer: Tot de volgende (beurs) keer maar weer. 

Of kom eens langs op een van onze clubavonden, iedere dinsdagavond ben je welkom vanaf 19.00 uur.

 

En vergeet niet te komen kijken zaterdag 20 januari aanstaande, dan vindt er een papieren modelbouwdag plaats in de De Kom-Op daar ben je vanaf 11.00 uur welkom. 

Goedemiddag beste Modelbouwvrienden,

 

Afgelopen zaterdag was het weer zo ver. Er was van te voren al druk over gesproken, plannen gemaakt, etc.

Onze jaarlijkse Demodag bij De Bouwhof is een mooi moment om onze club aan een breed publiek uit Zoetermeer en omstreken te promoten. Op vrijdagmiddag had een gerespecteerd lid van de club die ook werkzaam is bij De Bouwhof ons al verrast met het klaarzetten van de tafels. Dank daarvoor. Dus wat andere hulpvaardige leden hoefden alleen de kleden over de tafels en hun eigen mee gebrachte tafels neer te zetten. Kijk dat scheelt weer. Een kleine delegatie van de deelnemende leden stonden op zaterdagochtend al vroeg voor de ingang om hun meegebrachte modellen en demo materialen te gaan plaatsen op de tafels. De Demodag begon weliswaar pas om 10.00 uur, maar een paar leden hadden het initiatief genomen om met elkaar in het restaurant te gaan ontbijten. Altijd leuk en gezellig, zeker voor de team building, en reuze smaakvol kan ik u zeggen. En voor dat bedrag, is het misschien leuk om dit in de toekomst meer te doen.

Maar zoals het spreekwoord luidt: “gezelligheid kent geen tijd” keken we op onze klok en zagen dat het tijd was om ons achter de tafels te gaan settelen. De ander leden waren inmiddels ook gearriveerd, waarvan er één helaas nog verstek liet gaan met een geldige reden. Maar met 10 heren en twee dames en een grote diversiteit aan modellen waren we goed vertegenwoordigd. Ook ons jeugdlid waar we zeer trots op zijn had goed uitgepakt met een schitterend  diorama over de Blitzkrieg, (wat hem een 9 opleverde omdat hij hier een spreekbeurt over had gegeven op school. Ook had hij zijn Airbus A380 meegenomen, incl. ladingsbaan met verlichting waar de langskomende belangstellende toch even voor bleven staan. En voor het doorhebt is het al weer middag en begonnen de meesten tot wel honger te krijgen. Dat gezegd hebbende werden we een paar minuten later getrakteerd op een heerlijk lunchpakket. Ook de verdere middag verliep qua belangstelling  prima en ik had de indruk dat we in de komende weken weer wat aanloop krijgen in de Kom- Op van enthousiaste bezoekers. En dan kijk je op je horloge en is het alweer 16.00 uur. Dus toch maar voorzichtig alles een beetje gaan inruimen. Ook samen alles weer opgeruimd aan tafelbladen, schragen en kleden. 

We zouden zomaar de Zoetermeerse (Met elkaar) Modelbouw club kunnen heten. Vooraleerst dank aan de gastheer De Bouwhof, dat zij ons weer hebben uitgenodigd voor hun jaarlijkse Demodag. Uiteraard hun gastvrijheid, het lunchpakket, en de gratis koffie en thee. En natuurlijk grote dank aan alle leden van de club voor hun tomeloze inzet, hulpvaardigheid en enthousiasme. We hebben ook dit jaar ons visitekaartje afgegeven als de modelbouw club van Zoetermeer en omstreken. Hopelijk tot volgend jaar.

Bekijk de gemaakte foto’s en een filmpje en laat je inspireren om de Modelbouw ook tot jouw hobby te maken. Ben je geïnteresseerd geraakt, kom dan eens langs op dinsdagavond in de Kom-Op, van 19.00 tot 22.00 uur ben je welkom en kunnen we jou er alles over vertellen. 

En tot de volgende (beurs) keer maar weer.