Beste Modelbouwvrienden,
En toen was die dag eindelijk daar. De ESM georganiseerd door de IPMS in de Expo hallen in Houten, het grootste Plastic Modelbouw evenement in Nederland kon beginnen. Op vrijdagavond werd er al afgereisd naar Houten om de organisatie een handje te helpen met de opbouw van het evenement. Ook een goed moment om de meegebrachte modellen voor de regiotafel Zuid-Holland en wedstrijd alvast klaar te zetten.
Als ZMBC lid waren wij daar niet alleen. De medewerkers van de stand met een van onze leden met papieren bouwplaten was al druk doende om alles voor het publiek in gereedheid te maken.
En ik kan u zeggen dat hij met zijn medewerkers flink had uitgepakt en dat de zaterdag qua belangstelling en verkoop een succes was. Leden van de IPMS regio Zuid-Holland waren ook druk doende om met de talloze modellen/diorama's en zelfgemaakte coulissen de regiotafel voor de wedstrijd tot een succes te maken. Twee leden van de ZMBC hadden daar met hun diorama's hun medewerking aan verleend. Heel toevallig maar misschien heeft het zo moeten zijn, stond de wedstrijd regiotafel incl. knutseltafels voor de leden van de VMWH aan de overkant van Zuid-Holland. Na nog wat bij gepraat te hebben met toevallig aanwezigen leden van de verschillende bouwclubs was het toch wel tijd om naar huis te gaan. Zaterdag hadden we de wekker al vroeg gezet om ook niet als laatste binnen te komen en om nog een niet te ver liggende parkeerplek voor de auto te vinden.
Op de snelweg was het druk, zouden al deze mensen naar Houten afreizen voor de ESM? Bij aankomst was het zeker al behoorlijk druk op de parkeerplaats. Na ons te hebben aanmeld met onze toegangsticket, en in de zaal onze polsband in ontvangst te hebben genomen, kon dit evenement voor ons beginnen. In de grote zaal waar de meeste handelaren stonden hadden wij zelf met een bevriend modelbouw collega een bekoop tafel gekocht om onze overtollige modelbouwdozen aan het publiek te slijten. Het werd een groot succes, mede door de door ons gehanteerde beursprijzen en verschillende modelbouw items. Toen was het tijd om onze modellen/diorama's in te gaan schrijven. Onze modellen hadden we vrijdagavond al neergezet, lekker makkelijk en zonder stress voor de zaterdagochtend.
Het was nu alleen aanmelden, ons wedstrijdkaartje ophalen en bij het desbetreffende model neerleggen. En nu maar afwachten wat de jury ervan vindt. De dag verliep verder met contacten leggen de regiotafels eens goed bekijken en door de veel aanwezige handel snuffelen of er toch nog iets bijlag wat onze interesse had. De regiotafel van de IPMS bestond dit jaar uit een opsomming van diorama's en modellen die ondergebracht in een tijdlijn de wereld geschiedenis uitbeelde. Het geheel maakte op mij en veel andere bezoekers veel indruk. De twee leden van de IPMS die hier veel tijd en werk aan hebben gehad zou ik dan ook
heel hartelijk willen danken voor hun inzet en alsmede het enthousiasme waarin ze dit hebben bewerkstelligd.
De ruimte tussen de twee coulissen in werd gebruikt om op twee momenten van de dag een kleine demo te geven voor het maken van je eigen diorama of vignet. Er was zelfs een barcode geplaatst bij elk item waarin je de achtergrond kon lezen over het ontstaan cq gedachte achter elk diorama/model. Nogmaals een hele grote pluim. Ook de aan de overkant staande heren en dame van de VMWH hadden flink uitgepakt met hun Regiotafel en knutseltafels. De wedstrijd regiotafel bestond dit keer uit een een grote verzameling van Phantom vliegtuigen van verschillende types in verschillende schalen. De leden hadden hun beste beentje voorgezet en allemaal iets meegenomen om te laten zien aan het voorbij komende publiek. En druk was het, de geruchten gaan dat er toch een paar duizend bezoekers zijn geweest.
Dat doet de organisatie van de IPMS goed heb ik zo de indruk, en dat het ook eindelijk weer mocht na al die Covid perikelen. We kunnen dan ook met zijn allen terug kijken op een zeer geslaagd evenement, wat hopelijk volgend jaar weer een vervolg gaat krijgen. Wij gaan er met onze modelbouw clubs weer alles aan doen om het publiek ook volgend jaar weer enthousiast te krijgen voor deze fantastische hobby. En hoe is het dan afgelopen met de wedstrijd zult u zich misschien afvragen!!. Nu voor de drie leden van de ZMBC die hadden ingeschreven met hun model/diorama had slechts één lid een prijs gewonnen. Maar niet zomaar een prijs. Hij werd beloond met een Gouden plak in de catogorie Diorama's. Een terechte beloning voor zoveel moois.
Ook het toegestroomde publiek kon het diorama waarderen, gezien het feit dat er zoveel foto's van zijn gemaakt. Proficiat en hulde aan de bouwer. Bij de uitreiking voor de beste regiotafel was regio Utrecht in de prijzen gevallen. Gefeliciteerd. Jammer voor de regio Zuid-Holland en de VMWH uit de Haarlemmermeer.
Maar we gaan voor volgend jaar alweer plannen maken om de regio weer in de prijzen te laten vallen. En als u de leden van de ZMBC eens wil ontmoeten, kom dan zeker dinsdagavond eens naar Buurtcentrum Kom-Op in Zoetermeer. U bent welkom van 19.00 tot 22.00 uur en het eerste bakkie koffie is gratis. Want de ZMBC heeft heel wat in huis. Als de maand december u te druk wordt voor een bezoek door alle feestdagen, kom dan zeker op 14 en 15 januari 2023 naar de Broodfabriek in Rijswijk. Daar zijn een drietal tafels gevuld met al het moois wat de ZMBC aan modelbouw in huis heeft. En de leden beantwoorden graag al u vragen op modelbouwgebied. Dank nog aan de organisatie en allen die de ESM dit jaar tot een succes hebben gemaakt.
Tot volgende jaar, daar gaan we wel van uit.
Bekijk hieronder de foto's die gemaakt zijn of bezoek de site van de IPMS met de vele foto's van de wedstrijd modellen en sfeerplaatjes en de uitslagen van de wedstrijd.
Tot de volgende (beurs) keer maar weer.
PS. dat zal dan 11 december zijn. Dan gaan wat leden van de ZMBC op bezoek bij onze Zuiderburen in Putte. Altijd gezellig. Daar houdt de BSMC haar jaarlijkse modelbouw evenement. Met demo's en handelaren en incl. wedstrijd waar ook onze leden weer voor hebben ingeschreven. We houden u op de hoogte.