Beste Modelbouw vrienden en vriendinnen,

Hier regent het nu weer eens voor de verandering, maar het korte maar heftige bezoek van twee leden van de ZMBC aan een gebied waar nog veel stoomtreinen rijden is uiterste zonnig verlopen. Het was een lange dag voor de twee leden, maar dat hadden ze er wel voor over. En tenslotte je bent treinen fanaat of niet, dus je pakt de trein. Ze vertelden mij dat de reis opzich ook al een soort vakantie is, met mooie vergezichten, de aanblik van steden etc. Het gebied waar de twee zich naar toe hadden laten brengen was het Harz gebergte. Een uitgestrekt heuvel achtigd gebied vol met bossen en schitterende dorpjes met vakwerkhuizen. Ze verbleven naar zeggen in Wernigerode, de standplaats van de smalspoor BR 99 stoomtrein serie. Ook een verdwaalde 100 serie diesellok en 187 serie diesel personen motorwagen werd er opgemerkt. De Brockenbahn zoals de verschillende trajecten daar officieel heten hebben al een lange traditie. De eerste dag hadden ze daar direct twee tickets gekocht voor een ritje naar boven. De prijzen zijn aan de forse kant, maar je bent liefhebber of niet en ook de kolen zijn duur tegenwoordig. Door Wernigerode, langs de werkplaats, waar men zo te zien nog veel te restaureren heeft, vervolgden zij hun uitstapje naar boven. 

Na een mooie treinrit door de bossen waar de aantasting door natuurgeweld en houtkap goed zichtbaar was kwamen zij aan in het idyllische station Drei- Annen- Hohne. 

Door veel van de reizigers en vrienden die boven op de Brocken waren geweest en erkende dat daar niet veel meer te zien was, werd er na een heerlijke kop koffie met Kasekuchen besloten om met de bus die hier in dit gebied ( die is gratis als je in een van de hotels verblijft ) weer terug te rijden naar Wernigerode. Daar werd op Wernigerode Westerntor nog een bezoek gebracht aan alles wat nog gerestaureerd moest worden en uitgerangeerd was. Later die middag nog een bezoek gebracht aan de burcht die deels in de steigers stond maar toch de moeite waard was om te bezichtigen. Alleen de klim lopend naar boven hebben we die avond wel goed gevoeld in de benen en zeker de kuiten. 

Maar daarentegen maakte de heerlijke voedzame maaltijd, met een goed glas bier in het Thema restaurant aan de overkant van het Trein depot alles goed. Want zeg nu zelf, in welk restaurant vindt je nu een modeltrein die over de vensterbank komt aanrijden met je drankje, ipv de ober. 

Zelfs boven ons hoofd reed er een trein met rijtuigen om de sfeer er in te brengen. 

Een echte aanrader voor de echte treinfanaat.

De volgende dag werd er met de gratis bus kaartjes die vanuit het hotel verstrekt waren koers gezet naar Quedlinburg. Een schilderachtig dorpje met een even zo schilderachtig kasteel gebouwd op een rots. Met een geschiedenis die terug gaat tot in de 11e eeuw. Dit kasteel heeft ook in de WW2 nog een bepaalde rol gespeeld en dat was te zien aan bepaalde details. 

De schatkamer daar bevatte veel oude relikwieën, waar helaas geen foto van mocht worden gemaakt. Logisch. Ook was er een luchtvaart museum in Werdingerode wat goed was te belopen.

Daar veel vliegtuigen van Russische makelij die ook door de toenmalige DDR werden gebruikt.

Een mooie verzameling van vliegtuigen, helikopters en luchtvaart bezienswaardigheden. 

Ook daar kan de vliegtuig fanaat zijn hart ophalen. Maar de leden zijn stoomtrein fanaat dus de laatste dag in de stad waar qua huizen al veel moois te zien is ook zeker nog een bezoek brengen aan het depo waar druk werd gerangeerd. De locomotieven werden s’avonds weer van water en kolen voorzien en kregen een poetsbeurt. Ook de oliereservoirtjes werden weer gevuld, zo bleef alles lekker gesmeerd lopen. Want de dames hadden het zwaar vertelden de leden mij. 

Een verblijf om niet gauw te vergeten, zeker als je stoomtrein fanaat bent. En het eten daar doet het natuurlijk ook, zeker met een heerlijk glas bier erbij. Mooie stad, fijne mensen, daar in het voormalige Oost Duitsland, al moet er nog veel gebeuren. Er staat veel aan mooie vakwerkhuizen te verpauperen, zonde hoor. 

En zeker een aanrader voor een ander reislustige trein liefhebber. 

Bekijk de foto’s en filmpjes die zeker de moeite waard zijn. 

En ik zeg maar weer zo ”Tot de volgende (beurs) keer maar weer.