Goedenavond beste Modelbouwvrienden,

 

Het was me het Modelbouwweekje wel weer. Vermoeiend maar interessant en zeker leerzaam.

Vorige week dinsdagavond de 16e mei waren wij op uitnodiging van de PVKPN Modelspoor Den Haag met 10 leden te gast in de oude KPN telefooncentrale aan de Wapserveenstraat 507.

Naar aanleiding van een eerder contact met één van de oud leden van deze modelspoor club waren we om 20.00 uur welkom om daar eens een kijkje te komen nemen. De vereniging is destijds opgericht door oud leden van de KPN, die zo mag gezegd worden, allemaal een grote voorliefde hadden voor Modelspoor. 

We werden hartelijk ontvangen met koffie in de oude kantine van het gebouw, ook alle leden die die avond aanwezig waren sloten zich bij ons aan. Wij hadden veel vragen omtrent de vereniging, dus het gesprek ging over en weer. Na de koffie waren we allen toch wel heel benieuwd wat zich op de zolder van het gebouw zoals te zien was. Nou beste Modelbouwers, we konden ons er eigenlijk geen voorstelling van maken, maar onze mond viel open van verbazing. Op 600 vierkante meter hadden de leden in de afgelopen jaren daar een modelspoorbaan gebouwd waar een ieder van ons, waaronder ook niet Modelspoorders, jaloers op was. 

Er werd ons uitgelegd hoe het een en ander tot stand was gekomen en ondanks wat kortsluiting was het toch mogelijk om enige Modeltreinen hun ronde te laten rijden. Maar wat een werk moet dit zijn geweest, zeker omdat een groot gedeelte van het emplacement gebouwd was op de oude kantoor bureau’s.

Wat een prachtige modelspoorzolder, waarvan het grootste gedeelte uit Marklin ( wisselstroom) bestond, en waar ik ook wat gelijkstroom in kon ontdekken. Ook een modelspoorbaan in alleen gelijkstroom in de opbouwende fase en een N-spoor baan waren op de zolder te bewonderen. 

We konden alles vragen en daarop werd deskundig antwoord gegeven. Want zeker het automatiseren was een hele klus. En dat kan ik me goed voorstellen. 

Omstreeks 22.00 uur gingen we, toch met enige tegenzin, weer terug naar Zoetermeer. 

Een ieder had genoten van deze avond en zo werd ons verteld, we waren altijd welkom voor een tweede bezoek. Nu dat gaan we zeker nog eens doen, want er was zoveel te zien en te ontdekken op deze schitterende modelspoorbaan. Dus heren van de PVKPN, hartelijk dank voor de gastvrije ontvangst en de leerzame en indrukwekkende avond. Wij hebben genoten. Bekijk de daar gemaakte foto’s met enkele filmpjes en laat je verrassen en zeker inspireren om wat deze vereniging heeft bewerkstelligd in de afgelopen jaren.

Tot de volgende (beurs) keer maar weer.